Foto by Google

I baš onda kada čovjek pomisli da su sve patnje ispričane, da su sve ratne priče ekranizovane pojavi se 12-i čovjek (The 12th man/Den 12.mann) i ubijedi vas da nije kraj pričanju i ekranizaciji tog žanra. Od holandsko – norveškog režisera kratkometražnih filmova, spotova i reklama koji je još 2004. osigurao prava na film a sa snimanjem počeo tek 2016. Harolda Zwarta čije je ovo zasigurno najbolje djelo do sad nekako ispod radara je prošla ova ratna priča bazirana na istinitom događaju koji se dogodio 1943.

Jan Balsrud kojeg tumači serijski glumac Tomas Gulestad čiji je ovo filmski debi na trenutke će vas držanjem i glumom podsjetiti na Leonarda Dikaprija u Revenantu, na Nolanove protagoniste u Dunkirku, i na glumu Andrea Garfilda u Hacksow Ridge. A sami kadrovi su takođe ništa manje bolji od onih iz pomenutih filmova.

Radnja prati Jana Balsruda dvanaestog sabotera koji je sa grupom poslat iz Engleske u Norvešku kojeg nakon neuspješne sabotažne operacije progone nacisti. Kada misija katastrofalno propadne sa potapanjem broda na preživjele kreće lov. Na čelu sa nemilosrdnim Holivudskim glumcem zapovjednikom Gestapa Kurt Stejdžom (Džonatan Ris Mejers) riješi da svirepo završi sa životima preživjelih nakon što oni ne odaju ni jednu jedinu namjeru te grupe. Na putu do neutralne Švedske Jana pored nemilosrdnog neprijatelja prati još jedan neprijatelj koji se (ne)vrijeme zove. Sa promrzlim nogama, sa halucinacijama od bolova i nespavanja mali predah s vremena na vrijeme pronalazi u domovima dobrih i hrabrih ljudi kojima je Njemaca žargonski rečeno “preko glave”. Odvažnost, čvrstina, želja, snaga, ponos jednog Jana se prenosi na svakog na koga naiđe ulivajući im želju za pomoći njemu u bijegu od smrti.

Foto by Google

Film počinje onako kako se završava ili se završava onako kako počinje. Bitno je dodati da Džonatan Ris Mejers nije znao Njemački pa je svoj tekst za ulogu naučio napamet za manje od dva mjeseca. Kao i činjenicu da je Tomas Gulestat kao frontmen tamošnje rap grupe doživio ozbiljne povrede jer je veliki dio filma sniman pri temperaturi i do preko -30 stepeni.

IMDb: 7.4
Nagrade: 2018 Kosmorama, Trondheim International Film Festival – Kanonprisen, Best Sound Design (Christian Schaanning)