Put od ideje do njene realizacije je vremenski neograničen i zavisi od ljudi , koliko su spremni da ulože sebe na njenom ostvarenju. Ideja da se u Frankfurtu napravi jedno humanitarno udruženje je stara 4.godine i potekla je od velikog vakifa Ferhana Sejdovića.

Iako je prvobitna ideja bila da to udruženje bude na nivou Džemata, vremenom je prevaziđena i proširena na grad Frankfurt i okolinu, na Državu Njemačku i na kraju na maltene cijelu Dijasporu. Poodavno je već ime ” Bošnjaci Frankfurta ” a u skorije vrijeme poznati kao ” Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore ” sinonim za Humanost i Merhamet.

U mnogobrojnim akcijama u toku ove četiri godine ova grupa Bošnjaka je učinila dosta haira svome narodu u Sandžaku, s obe strane granice pa čak i šire. Svoju aktivnost je posebno preusmjerila na saradnju sa CHR Hajrat u Novom Pazaru, sa Školom Kur'ana časnog, kao i drugim ustanovama u sastavu IZ u Srbiji.  Učestvovali su u gradnji desetak kuća, liječenju bolesnih, pomoći jetimima, stipendiranju studenata, gradnji Džamija, rekonstrukciji vrtića, opremanju Gasulhane…

Već četvrtu godinu zaredom ova grupa sprovodi akciju ” Iftari u vakufskim kuhinjama ” i to vrlo uspješno, i tako obezbjeđuje iftare najugroženijem dijelu našeg stanovništva. Iftari se pripremaju u 7 vakufskih kuhinja u svim Sandžačkim gradovima a od ove godine i u južnom dijelu Sandžaka, sve preko Centra za humanitarni rad Hajrat.

Oni vas pozivaju, vas cijelu Dijasporu da im se priključite kako u ovoj tako i u budućim akcijama. Počeli su sa jednom idejom a sada se polako primiču cilju, a to je registraciji prvog Humanitarnog udruženja Bošnjaka iz Sandžaka u Njemačkoj. Broj Bošnjaka u Frankfurtu i Dijaspori je ogroman i uz pravu organizaciju, uz neznatno učešće svih njih se može obezbjediti brza i efikasna pomoć i bolesnima i unesrećenima, i gladnima i jetimima. Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore vas pozivaju da im se priključite, ne samo u ovom Mubarek mjesecu Ramazanu,  već tokom čitave godine.

Bujrum kontaktirajte nas putem Facebooka i Instsgrama ili na tel. +4917648625300 preko Viber i WhatsApp.

OSTAVITI ODGOVOR