Bloom je prirodna ručno radjena kozmetika na bazi hladno cedjenih ulja, butera, eteričnih ulja i biljaka..

Moram da te pitam kako si došla na ideju da sama počneš sa proizvodnjom prirodne kozmetike i koliko pripreme i istraživanja je bilo potrebno pre nego je nastao tvoj prvi proizvod?
Pa, iskreno, prvo sam počela za sebe da pravim po nešto, recepte sam nalazila na internetu, ali sam imala problem sa sastojcima. Tako da sam malo po malo počela da isprobavam. Nisam uvek bila zadovoljna rezultatom, uglavnom zbog nedostatka pravih sastojaka i zbog zamene istih, ali I zbog neispravnih recepata. Pri prvoj poseti nemackoj odlučila sam da dobavim sastojke I nabavim ozbiljnu literature na ovu temu. Tako sam i uradila I rezultati su se odmah pokazali. Od tad sam svim proizvodima izuzetno zadovoljna.

Kakva je reakcija okoline i da li si naišla na odgovarajuću podršku kada je u pitanju rad na ovom hobiju?
Što se tiče našeg grada, veoma sam zadovoljna koliko su ljudi svesni da je nega kože MNOGO bitna, ipak je to naš najveći organ. Nisam očekivala ovoliku podršku i oduševljenje. Također što se podrške tiče, najbitnija mi je podrška mog supruga, koji me je i podstakao i pomogao u ovome. Počelo jeste kao hobi ali se završilo kao zanimanje.

Koliko je komplikovano doći do zaista kvalitetnih sastojaka i koliko je bilo eksperimentisanja sa sastojcima pre nego si došla do dobitne formule?
Previse komplikovano. U Srbiji postoje firme koje dobavljaju kvalitetne sirovine , ali su ipak ograničeni u izboru. Nešto dobavljam iz Nemačke, nešto iz Francuske, Makedonije pa čak i iz Kine i Saudiske Arabije. Naravno, sve to uz pomoć prijatelja i porodice.
Danas mnogi zloupotrebljavaju kovanicu hand-made, baš kao i odrednicu da je nešto organic, prirodno i slično.

Kako savetuješ naše čitaoce da razlikuju zaista kvalitetne proizvode od onih tokoji pomenute etikete imaju zbog marketinških razloga?
Toga sam veoma svesna, prva stvar što mi privuče pažnju u sastavu je redosled. Sastav mora da počinje od sastojaka kojeg ima najviše, pa kad na proizvodu piše npr: ulje od shea butera, u sadržaju shea buter bude na samom kraju, što znači da na kožu stavljate sve osim onog što mislite. A što se “hand-made” tiče, ručno mogu da se prave prizvodi koji u sebi sadrže čak i kortikosteroide. Čitaocima savetujem da ne kupuju ništa bez sadržaja i da svaki priozvod prvo testiraju na manjem delu kože.

Ljudi, čini mi se, često nisu dovoljno informisani o sastojcima koji se nalaze u sapunima i kupkama koje kupuju u samoposlugama. Da li i privatno koristite prirodnu kozmetiku i šta bi izdvojila osnovni benefit i prednost prirodne kozmetike u odnosu na onu konvencionalno proizvedenu?
Na žalost dug je proces da hemijski proizvodi pokažu svoju lošu stranu, ali dobra strana je da sad blogeri testiraju i reklamiraju, dele iskustva drugih i time podižu svesnost na štetne i benefit prirodnih proizvoda. Što se mene lično tiče, ja imam previše osetljivu kožu i probala sam svašta, od Loreala do Lancome-a i nisam uopšte bila zadovoljna. Stalno sam imala neke flekice i bubuljice. Srećom sad više nemam nikakvih problema.

Mirisna ili esencijalna ulja? Šta bi bio tvoj izbor, šta najčešće koristiš i zašto??
Broj 1. su esencijalna ulja i njih kupujem u većim pakovanjima i većinom samo njih koristim. Ona ne služe kao miris već imaju lekovita svojstva. Mirisna ulja imam ali retko koristim.

Da li si razmišljala da proširiš asortiman proizvoda i proizvodiš veće serije, budući da je interesovanje zaista veliko?
Razmišljala sam da povećam asortiman ali i da neke proizvode povučem, bar sa ovog tržišta. Za neke proizvode smo mi, kao sredina, još, da kažem nezreli, ali za te iste imam kupce iz inostranstva i za njih trenutno mogu da održavam količine i cene, to su npr. buteri za telo i maska za lice od maka i zelenog čaja koji su ovde još uvek novi i malo poznati. Dok ću ovde da se baziram na poznate proizvode i one koji se traže. Uskoro će u asortiman ući i ulja za lice kao i ulje za skidanje šminke, ulje za gušćanje obrva, brži rast trepavica, pa čak i puder za lice.

Bloom Cosmetics Instagram 

 

OSTAVITI ODGOVOR