Medresa “Mehmed Fatih” ispratila je ove sedmice osmu generaciju maturanata i četvrtu generaciju maturantkinja ove škole. Na svečanoj akademiji, koja je održana u kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, uručena su i priznanja najboljim učenicima.

Ovogodišnje školovanje završilo je ukupno 54 učenika, od čega su 25 maturanata i 29 maturantkinja.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da put ka stvaranju medrese u Podgorici nije bio lak.

“Pred nama je sve bolji i bolji put. Iza nas je bilo prepreka na putu, nekada je bilo barikada. Ovo je osma generacija maturanata i četvrta generacija maturantkinja. Imali su ovi prostori medresa i prije, uz prekid od stotinu godina. Takođe, imali smo devedesetih godina prošlog vijeka i dolazak demokratije kojoj smo se toliko radovali. Međutim, nije bila ista tadašnja Crna Gora i ova danas“, rekao je Fejzić.

Istakao je da onog momenta kada je Crna Gora kao država raskinula s mračnom ideologijom na ovim prostorima, tada su i muslimani počeli da razmišljaju da naprave svoje institucije.

“Evo, napravili smo ih. Muslimani su znali da podrže demokratske promjene i danas smo svjedoci da demokratija živi u Crnoj Gori, mi to najbolje znamo. Muslimani će uvijek znati da na dobro uzvrate dobrim i hvala državi Crnoj Gori koja pomaže u finansiranju ove škole”, kazao je reis Fejzić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka takođe je u svom govoru ponovio da je dodatna vrijednost što je medresa napokon dio obrazovnog sistema Crne Gore.

“I to zahvaljujući prije svega reisu Fejziću i svim njegovim saradnicima, a Boga mi i ljudima u Vladi koji su imali sluha za sve ove potrebe”, rekao je Zenka.

Direktor Medrese “Mehmet Fatih” Fuad Čekić rekao je da je institucija na čijem je čelu odgojila još jednu generaciju mladih ljudi.

“Prije četiri godine, roditelji koji danas ponosno sjede u ovoj sali su nam povjerili svoju djecu. Danas im vraćamo tu djecu, ali kao mlade ljude koji su spremni da zakorače u akademskoj zajednici. Onoliko koliko su oni vitalni, obrazovani i snažni, biće i snažno naše društvo i naša država. Mi smo ovu generaciju učili da u životu ne postoje prečice. Samo naporan rad, trud i moral daju rezultate”, poručio je Čekić.

Na svečanoj akademiji prisustvovali su još i ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, predstavnici javnog i političkog života, članovi Islamske zajednice, kao i roditelji učenika.

OSTAVITI ODGOVOR