Foto: Google

Uporedo sa pojavom eksponata, plastičnog natpisa Novi Pazar, počeli su i radovi u pozadini istog, a koji su izazvali još glasnije reakcije. Ovog puta reakcije nisu bile oduševljeno fotografisanje, već su građani fotografisali i snimali uz ogorčene komentare. Posječeno je drveće u centru grada, jedan manji park. Ubrzo je stiglo i objašnjenje, ustaljeni kliše, “pa mi zapravo gradimo novi i ljepši Novi Pazar, a sve da građanima bude bolje”… Sječa drveća je preko portala i medija bliskih lokalnoj vlasti narednog dana objašnjena i kao zaštita od alergena, jer su posječene breze ovih decenija, je li, ometale Pazarce da dišu. Rijetki će i u tome primjetiti populizam i nedopustivo odsustvo zvaničnog institucionalnog oglašavanja, ali smo već i naviknuti na partokratiju, a koja sa građanima koje svakako niko ništa ne pita, komunicira (ili možda još bolje rečeno – inati se), preko facebook page-ova ili profila, anonimnih i pristrasnih, botova kako se to ustaljeno već i zove taj moderni politički fenomen u Srbiji. Kako god, virtualna pobuna je preko noći i smirena i to virtuelnim djelovanjem, ali u velikoj mjeri smirena.

Foto: Google

No u “objašnjenjima” je izostao recimo odgovor na recimo to pitanje, a kada je sproveden tender za izvođača? Ko je nadležan? Izostaje i poštivanje svih zakonski predviđenih procedura prilikom izvođenja ovakvih radova, kao i brojne druge nepravilnosti, pa su pojedini i dalje skeptični. Posebnu pažnju privlači i glasina da je riječ o privatnom interesu lokalnih tajkuna bliskih i lokalnim vlastima, a i onima na državnom nivou.

NPO će pratiti razvoj situacije i obavještavati i ubuduće, ali ono što sada ostaje, to je plastični eksponat. Ono što definitivno ne ostaje, to su simboli ovog grada, oni povijesno i kulturološki i bitniji, poput Smailbegović hana i Arap džamije, a vrlo je izvjesno da ćemo uskoro ostati i bez “Pečurke”, a građane niko ništa ne pita. Zvaničnih objašnjenja, sve u svemu, nema.

Foto: Google

OSTAVITI ODGOVOR