Foto: Google

Pčela Efe je registrovana u decembru 2018. godine od strane Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske. Glavni uzgajivač na Egejskom institutu za istraživanja u poljoprivredi, Üzeyir Karaca, izjavio je za Anadolu Agency da je uzgoj počeo 2008. godine kako bi se dodao vrhunski atribut medu. Pčela, nazvana Efe po istorijskoj narodnoj vojsci i razbojnicima u egejskom regionu, imala je sposobnost da poveća proizvednju meda u turskim laboratorijama u provinciji Izmir.

Foto: Google

Izjavio je da ova vrsta pčela može bolje da prezimi jake zime, te dodavši da Efe može proizvesti više polena i matičnog mliječa nego bilo koja druga vrsta pčela. “Efe ima bolje vještine prezimljavanja, a njihova proizvodnja meda je 25 ili 35 posto viša od drugih pčela sa ovog područja”, rekao je Karaca.

Foto: Google

On navodi da su istraživačke laboratorije od 201 kolonije koje su napravile pčele odabrale najbolje te su formirali 20 kolonija čistih rasa pčela proizvođača meda. Isto tako ističe da je potražnja pčelara u regionu veoma visoka, navodeći da je prošle godine okupljeno 10.000  proizvođača pčela te da očekuju značajno povećanje proizvodnje borovog meda u ovoj godini.

 

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR