Foto: Google

Bez muke nema nauke a ni Oskara bez davanja sebe preko svojih mogućnosti. Malo je glumaca koji se izdvajaju po svojim metodama spremanja za samu ulogu ali onda kada to odrade ostave gledaoce bez daha. Oporavak od takvih uloga često zna da traje i po nekoliko meseci. Koliko je to nekad znalo da bude dobro a koliko teško i naporano a u nekim slučajevima i pogubno ali svakako upamćeno.

Marlon Brando je glumac koji je od sebe napravio mit radeći suprotno od onoga što su režiseri i produkcija trežili. Režiseri Supermana, Kuma, Apokalipse insistirali su da se scenario uči doslovce ali je Brando odbio. Bili su primorani da mu tekstove lepe po zidovima ili odmah do kamere u zavisnosti od kadra.

Za ulogu Kurtz Waltera u Apokalipsi na inicijativu režisera Francisa Forda Coppole da smrša 20 kg odgovorio je tako što se ugojio 20 kg i zaista ko pogleda film videće da ni malo nije promašio, već da je to uradio sa punim pravom. Jednom je za snimanje scena Supermena molio kamermane da ga snimaju samo od pojasa na gore na šta su mu odgovorili da može ali im on nije verovao pa je skinuo pantalone i ostao samo u donjem vešu i tako snimao scenu do kraja.

Robert Deniro je za ‘Cape fear’ platio zubaru da mu polomi zube kako bi izgledao što realističnije a zatim po završetku snimanja je tom istom zubaru platio da mu zube vrati u normal.

Ekstremna variranja u kilaži imali su Robert Deniro koji se za Razjarenog bika ugojio 27 kg, Christian Bale i Matthew Mcconaughey. Bale se za ’American Hustler’ ugojio celih 19 kg dok je za Mašinistu morao da smrša bukvalno 27 kg. U filmu ‘Dallas Buyers Club’ Mcconaughey je abnormalnim dijetama skinuo 21kg.

Jack Nicholson je spremajući se za ulogu McMaprphiya u filmu ‘Let iznad kukavičjeg gnezda’ samoinicijativno proveo 3 meseca u ludnici.

Daniel Day Lewis je za film ‘Moje levo stopalo’ sebi polomio tri rebra kako bi svo vreme bio u bolnom stanju i grčevima a da pritom ne izlađe iz invalidskih kolica. Na kraju mu je to žrtvovanje donelo i Oskara a oporavak od uloge je trajao je punih 6 meseci.

Na audiciji za Pobesnelog Maxa 1979 Mel Gibson nije nameravao sebe da kandiduje pa je poveo druga jer je smatrao da je isklesan za tu ulogu ali režiser je odabrao upravo njega.

Scena spavanja Dipakprija u rasporenom lešu u ‘Povratniku’ zaista nije odglumljenja ona je stvarna. Leo je prespavao i imao stvarne posledice po zdravlje.

Heat Ledger se za ulogu Jokera u Nolanovoj trilogiji izolirao od svih celih 6 nedelja. Na pauzama za snimanje je bežao od svih. Na kraju to nije bila gluma, bila je to sama smrt. Bio je to prvi glumac koji je dobio Oskara za ulogu negativca.

OSTAVITI ODGOVOR