Foto: kupikartu.ba

Jedan od rijetkih Balkanskih flamenko gitarista, Mirza Redžepagić, zajedno sa Almedinom Varošaneninom, novopazarskim vokalistom i nejistom započeo je novu muzičku avanturu “Nairuz” koju su nam predstavili na zadnjem Sarajevo Jezz festivalu.

Muzička avantura “Nairuz” pod rukovodstvom Mirze redžepagića se zasniva na spoju flamenka i makamske muzike sa elementima sufijske poezije. U pitanju je spoj različitih muzičkih tradicija koje su zapravo slične i dijele isto porijeklo. Mirza je flamenko gitaru prilagodio zvuku ouda te uz zvukove gitare publika će imati i priliku da sluša Almedina Varošanin koji će interpretirati poeziju sufijskih velikana. Ovoj dvojki se pridružuje  izraelsko-meksički kontrabasista Daniel More i slovenska flamenko plesačica Urška Centa.

Ovog vikenda Nairuz će održati koncert 22. Marta u Mostaru u Pozorištu Lutaka u 20h a 23. Marta će zabavljati publiku u Sarajevu u SART sa početkom u 20h. Sarajevski koncert označit će ujedno i početak saradnje Jazz Festa Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra koji u koprodukciji organiziraju koncertnu sezonu 2019 pod nazivom Grlom u jagode.

Ulaznice za koncert Nairuza mogu se kupiti u sistemu Kupikartu.ba po cijeni od 15 KM. Na dan koncerta ulaznice će biti u prodaji na blagajni SARTR-a. Početak koncerta je u 20.00.

Nairuz:
Mirza Redžepagić – gitara
Almedin Varošanin – nej, vokal
Daniel More – kontrabas
Urška Centa – ples

Mostar, 22.3. 20:00
Sarajevo, 23.3. 20:00h
kupikartu.ba

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR