Foto: Google

Green Book  2018 (zelena knjiga) film baziran na istinitom događaju.  Vožnja pod rediteljskom klapnom Petera Fallerija i pisca Nicka Vallelonge čije prezime u filmu nimalo slučajno ne nosi jedan od dvojice ključnih karaktera ovog filma Tonny Vallelong kojeg tumači Viggo Mortensen. Film je imao premijeru u novembru 2018 godine.

Film je spoj ulice i talenta, dostojanstva i snalažljivosti, predrasuda i mudrosti, imanja i nemanja, muke i lahkoće, grubijanstva i vaspitanosti, spoj crnog i bijelog. Da nije dana ne bismo znali da postoji noć.

Tonny (Viggo Mortensen) je u filmu Italijan,a u privatnom životu Danac. Porodični čovjek koji radi u noćnom klubu kao obezbjeđenje  koji se iste noći zatvara na dva mjeseca zbog renoviranja  što Tonniya dovodi u situaciju da nalazi bilo kakav posao koji bi mu plaćao račune.

Kao čovjek na dobrom glasu kojeg je stekao njegovom dovitljivošću par dana odmora i stiže ponuda od navodnog doktora za kojeg se kasnije ispostavi da je pijanista Don Širli kojeg tumači Mahershal Ali. Koji živi u raskošu i po strogo uređenim pravilima. U vrijeme kada su prava crnaca ugrožena prihvata pobudu da ga vozi na turneju po Americi. Nije nas režiser dugo držao u neizvjesnosti već nam je zašto naslov filma nosi ime ‘Green Book’ pokazao već negdje u prvom sahatu. Green Book je zapravo priručnik mesta u kojima crci mogu odsjesti i ugodno boraviti.

Na svom proputovanju trpe jedan drugo, uče jedan od drugog, oslanjaju se jedan na drugog.  Priča se može gledati iz dva ugla, crnog i bijelog.  I kao što jedan od drugog shvataju ko je u pravu tako i gledalac može opravdati postupke i jednog i drugog. Nije teško da posle filma čovjek zaključi da nekada u životu stvarno treba dići glas a prije toga imati stav i svoje ja kako ne bi bio samo obični otirač za cipele.

Kao čovjek koji poznaje ulicu Tonny ipak nekako pristaje da kultiviše svoj rječnik barem kada je pisanje pisama ženi kojoj to obećava na početku putovanja. Što naravno daje i priliku gledaocu filma da se na tren zapita kakav je njegov rječnik. Ali isto tako odmah u sljedećem kadru vidjet ćemo da Dona Tonny uči da mora da bude čvršći i da ne traći osmjeh na svakom.

Menjanje i napredovanje karaktera koje prati razum su maestralno prikazani. U početku pun predrasuda koje najbolje oslikava scena bacanja čaša vodoinstalatera koji su pili iz čaša dok su Tonnyu vršili popravke u stanu do onog koji postaje bedem za prava crnaca.

I naravno dok svo vrijeme svira za bijelce koji ga samo gledaju kao potrošnu robu i cirkuskog klovna zadnji koncert i Don Širli održava pred ljudima svoje boje kože što ga konačno ispuni.

Film je pokupio preko 10 nagrada. Nagrada za najbolji scenario, nagrada za najboljeg sporednog glumca, nagrada Udruženja producenata Amerike, BAFTA nagradu za najbolju glavnu i sporednu ulogu i mnoge ostale.

Posle filma Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) koji je po meni obilježio i pokupio slag 2017-e, Green Book je sa velikim opravdanjem pokupio slag 2018-e.

OSTAVITI ODGOVOR