Turnir Orange bowl International Tennis Championships je osnovao Edi Her 1947. godine i predstavlja najznačajniji i najprestižniji teniski turnir na svijetu za tenisere u dobi do 16 i 18 godine u obje konkurencije i praktično je nezvanično prvenstvo svijeta. Osvajali su ga   (na tvrdoj podlozi) Kris Evert Lojd (1969-70). Bjern Borg (1972), Džon Mekinro (1976), Ivan Lendl (1977), Gabrijela Sabatini (1984), Rodžer Federer (1998), Elena Dementijeva     (1998), Endi Rodik (1999), Karolina Voznijacki (2005), Marija Šarapova, Aleksandar Zverev, Huan Martin Del Porto, Keji Nišikori, Endi Marej, Džon Izner itd. Dakle, sva najznačajnija imena svjetskog tenisa kroz nekoliko generacija i najveći broj njih je bio u top deset, u top pet a mnogi i na vrhu kao broj jedan svjetskog tenisa. Toliko da znate koliko je značajan ovaj teniski turnir i gdje se to našla naša mala Fatma Idrizović.

Ove godine Oranž Boul se održava 71. put i traje od 30.Novembra do 9. Decembra 2018. godine u Plantejšnu na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama. Kvalifikacioni mečevi su trajali do ponedeljka 3.decembra a u utorak 4.decembra počeo je glavni žreb (sa 64 učesnika) u dvije konkurencije do 16 i 18 godina.

Četrnestogodišnja reprezentativka i šampionka Srbije do 14 i do 16 godina te druga na evropskoj rang listi do 14 godina Fatma Idrizović je u drugom kolu uspjela da poslije katastrofalnog rezultata i gubitka prvog seta (6:0) u meču protiv prvog nosioca turnira Amerikanke Kejli Evans u fantatstičnom ritmu preokrene meč i napravi prvo veliko iznenadjenje na ovom velikom turniru i ostala dva seta riješi u svoju korist sa 6:3 i 6:2. Iznenadjenje samo za neupućene. Kada igrate tenis kako Fatma igra onda znate da je srce presudna stvar. U Americi, bez jednog od roditelja koji su je pratili na sve turnire do sada (nisu dobili vize), na najvećem turniru u karijeri, protiv domaće miljenice, Amerikanke i to najbolje, ova naša čorica se borila kao lavica. Skoro četiri hiljade gledalaca, koliko je pratilo ovaj meč, ostalo je bez daha i teksta. Ne samo zbog Fatmine pobjede već zbog mentalne snage, igre, borbenosti, želje, preokreta i takve dominacije u preostala dva seta kakav dugo nije vidjena.

A onda je u osmini finala na red došla još jedna Amerikanka koja se na Oranž Boulu našla jer je dobila specijalnu pozivnicu Sofi Vilijams i koja je u drugom kolu savladala zemljakinju Gretkovski sa 2:0 u setovima (7:5 i 6:3). Donekle meč osmine finala sličan onom iz druge runde. Prvi set Amerikanka rješava u svoju korist 6:3. To kao da je razljutilo našu teniserku koja počinje da igra u svom stilu i poslije skoro tri sata igre meč rješava u svoju korist dobivši preostala dva seta sa 7:5 i 6:3 u gemovima.

Fatma je u četvrtfinalu najvećeg teniskog turnira za junior u konkurenciji teniserki gdje je očekuje duel sa osmom nositeljkom Kazahstankom Jelizavetom Karlovom. Držimo palčeve i želimo sreću našoj teniserki. Meč se igra 6.Decembra u 16 časova po našem vremenu.

Fehim Karišik
Inf.služba SS Novi Pazar

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR