Foto: Kenan Mačković FB

S obzirom da je Novi Pazar poznat po mješavini kultura ovo je samo početak spajanja tradicija širom Balkana. Sami cilj World music fest “Zeman” festivala koji je prožet idejom harmonije kultura, je da spoji tradicije Balkana, orijenta i ostalih dijelova svijeta.

Tako je večeras pod pokroviteljstvom grada Novog Pazara, Novopazarskog Kulturnog centra, umjetničkih rukovodioca festivala, Mirze Redžepagića (Novi Pazar, Srbija) i Kenana Mačkovića (Ključ, B&H) kao i ostalih organizatora u gradskom parku kraj kule motrilje, počeo prvi po redu World Music Fest “Zeman”. Ovaj festival zasniva svoj koncept na promociji istrajnog autorskog rada, originalnog izraza i snažnog izvođačkog potencijala a isto tako je i festival koji njeguje muziku nastalu miješanjem savremenih muzičkih pravaca sa tradicionalnom muzikom. Festival će se održati od 9. do 11. avgusta u Gradskom parku Novog Pazara.

Prve noći festivala nastupio je sastav Sevdah duende iz Sarajeva. Publika je imala priliku da uživa u magičnim zvucima fuzije tradicionalne bosanske sevdalinke i flamenka.

World music fest ZemanLive…

Gepostet von Kulturni centar Novi Pazar am Donnerstag, 9. August 2018

 

Druge noći festivala bit će održana takmičarska večer. Prijave za festival su stizale iz Novog Pazara, Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Zagreba, Skoplja, Mostara, Niša, Goražda, Kraljeva, Konjica i drugih gradova u regionu ali deset najboljih izvođača su odabrani i oni su:
Amina Madžak (Konjic)
Amna Aganović (Sarajevo)
Anida Šoljić (Konjic)
Daniel Dann (Skopje)
Iva Nikolić (Novi Pazar)
Nikola Salaćanin (Beograd)
Rijalda Pilica (Novi Pazar)
Stefan Veličković (Beograd)
Tea Režek (Zagreb)
Zvezdana Novaković (Ljubljana)

Treću noć festival će ugostiti mladog, talentiranog Jusufa Brkića, afirmisanog interpretatora sevdalinke uz pratnju na sazu, te trio “Rahat” iz Beograda (Sinan Aćifović (klarinet), Stefan Sablić (kanun) i Antonije Tot (oud)), koji njeguje tradicionalnu makam muziku. Makam je kompozicioni sistem koji odlikuje mnoge muzičke stilove sa područja Balkana, Anadolije i Bliskog istoka.

U sklopu festivala bit će održane i dvije muzičke radionice na kojima se ostvaruje saradnja između mladih talenata i već afirmisanih umjetnika i stručnjaka iz oblasti muzike. Učesnici radionica imat će priliku da steknu nove vještine koje će im dalje pomoći u profesionalnom radu.

 

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR