Foto: Svetionik FB

Mjesec Ramazana je za muslimane raznih podneblja i generacija uvijek bio inspiracija, pa su tako širom svijeta nastajali zanimljivi adeti, smišljana posebna ukusna jela, u međuljudskim odnosima su najljepše geste, koje inače možda i zaboravimo, postajale ramazansko pravilo, kao i niz različitih momenata koje nadasve obogaćuju i uzdižu lokalnu kulturu. Niz takvih sličnih imamo i kod nas, u Sandžaku i Bosni & Hercegovini, a sve u cilju da se najodabraniji gost i dočeka kako najodabranijem i dolikuje.

Darivanja siromašnih imaju i posebnu težinu uz Ramazan, pa su tako mnogi od tih ramazanskih adeta širom svijeta upravo vezani za ovaj plemeniti čin. Organizacija Svetionik je zaslužna što je u Novom Pazaru zaživio jedan takav adet, kada se organizuju veliki zajednički iftari na kojima prisustvuju oni najsiromašniji, volonteri i donatori. Ovi vrijedni volonteri najprije prikupljaju sredstva, tako već osam godina u centru grada u ulici 28. novembra tokom cijelog Ramazana bude postavljen štand gdje se može i izvršiti donacija ili dobiti više informacija. Iftari se u Novom Pazaru i ove godine organizuju u restoranu Avlija, a otprilike polovini korisnika Svetionik dostavi pripremljen iftar na kućnu adresu. Ukupan broj ovogodišnjih iftara koje Svetionik priprema za one koji su muhtadž (oni koji su u potrebi), iznosi blizu dvije stotine dnevno.

U jednom kuranskom stavku je rečeno da je darivanje uzrok postizanja duhovne, etičke i intelektualne čistote, pa se Poslanik upućuje da organizira zekat jer će davaoci na taj način biti očišćeni, a da ih on, Allahov Poslanik potom blagoslovi, te da će na koncu rezultat njegova blagoslova (salavata) biti smiraj. Vođeni ovom i drugim maksimama, i donatori i vrijedni volonteri doprinose da zajednički iftari svake godine budu masovniji, a nadati se da će ova plemenitost biti uzrok pa da posebno oni, ali i cijeli naš grad, zadobije spomenuti Poslanikov blagoslov.

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR