Foto: Privatna arhiva

Rožajci i ove godine željno isčekuju Ramazan koji ove godine počinje 16. maja. Vjernici su veoma ponosno dočekali ovaj adet, a Islamska zajednica je ta koja je zaslužna da tradicija opet oživi. Ova godina je četvrta kako su prvi pucnji odjeknuli gradom i vratili sjećanja. Tradicija pucanja iz topa je bila prekinuta za vrijeme komunističke vladavine, a pucanj iz topa svake ramazanske večeri označava vrijeme iftara – kraj cjelodnevnog posta vjernika.

Čini se da su iftarski haberdari, koji u tradicionalnoj nošnji ispaljuju plotune, najponosnji na počasti koja im je pripala. U Sarajevu je ova tradicija oživljena devedesetih i ne prekida se, a u Rožajama je umjesto nekadašnjeg pravog topa, sada improvizovani sa pirotehničkim sredstvima, ali dovoljno bučan da se čuje u cijelom gradu. Pored Rožajaca i Plavljani drže do tradicije čiji se top čuva blizu Stare džamije.

Vjernici se tokom Ramazana uzdržavaju hrane i pića, sve od zore pa do zalaska sunca. Post vjernicima omogućava napuštanje materijalnog komfora i duhovno uzdignuće. Uz kandilje, iftarske sofre, teravije (noćne namaze), vjernici prolaze kroz posebno putovanje moralnosti i smiraja.

Author:

OSTAVITI ODGOVOR