Screenshot: NPO

Ako ste ikada željeli da imate dublji razgovor sa štampanom stranicom ili da skenirate literaturu za odgovore na mnoga pitanja, Googelova alatka “Talk to Books” je zabavan mali način da to uradite. Ona nije pretraga na Google za knjige nego nudi više razgovornih odgovora na vaša pitanja od tradicionalnih pretraga.

Na primjer, ako otvorite “Talk to Books” i isprobate bilo koji od mnogih prethodno generalnih pitanja, poput “To be or not to be” iz Hamleta, nećete dobiti listu knjiga u kojima biste mogli da pronađete odgovor na svoje pitanje. Umjesto toga, dobićete stvarne pasuse iz knjiga koje će najverovatnije pružiti prirodan odgovor na vaše pitanje.

Foto: Google

Kako Google objašnjava ovu alatku?

“Razgovor s Knjigama” je više kreativni alat nego način pronalaženja konkretnih odgovora. U ovom eksperimentu ne uzimamo u obzir da li je knjiga mjerodavna ili na temu. Model gleda koliko dobro svaka rečenica odgovara vašem pitanju. Ponekad pronađe odgovore kojima nedostaje znak ili su potpuno izvan konteksta. ”

Ako se odlučite isprobati Googelov “Razgovor s knjigama”, imajte na umu da je usluga oblikovana oko semantičke analize, stoga nemojte je tretirati kao uobičajeno Google pretraživanje. Nemojte unositi ključne riječi o kojima želite više informacija i ne pokušavajte da koristite sporedne pretraživače nego postavite svoje pitanje kao u razgovoru, kao npr. “Koje je rekao “to be or not to be?”.

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR