Batman THE DARK KNIGHT RISSES  2012
Svetlo (bogatstvo), tama (siromaštvo). Pad Betmena, pad bogatstva iliti bogataš osiromaši. Brilijantan scenario i predstavljanje Betmena od strane Nolana. Metaforički i direktno nije isto kada čovek koji je milioner izgubi sto evra, dolara ili kad sto evra, dolara izgubi čovek kojem je to sve ili pola mesečne zarade. Takođe isto tako sa druge strane nije isto kada milioner ili žargonski rečeno bogataš slučajno na ulici nađe novčanicu od sto evra ili sto dolara kojem to gotovo i ništa ne znači. Ali kada taj isti novac nađe čovek kojem je kako rekosmo to dobar deo zarade sigurno će mu značiti rešenje velikog broja problema i sigurno će ga neopisivo usrećiti.
Nije isto kada bogataš oseti glad ili pad ili kada to oseti siromah. Prvog to više boli. Onaj koji je na dnu ne može pasti više. može se samo odbiti od dna i dići u visine nekim čudom. U svetu u kojem vlada pohlepa, onaj koji ima, ima sve više i onaj koji nema, nema sve više. Ova scena kao i svaka u kojoj se pojavljuje Bein jesu scene o kojima se knjige mogu pisati. Toliko nam direktno govore o sistemu da je bukvalno ne samo servirano već i provareno uslovno rečeno. Dok oni koji su na vrhu ne osete kako je to kada krči stomak, kako je to kada spajaš kraj sa krajem, kada sreću gledaš samo na televiziji, maštaš o letovanju, maštaš o zimovanju nema promene.
 
Saosećajnost je ono što oni sa vrha nemaju. Ugnjetavač ne razume ugnjetavanog već svakog dana gazi po njemu pritom smatrajući to moranjem.
 
U filmu se mogu videti mnogobrojni preokreti. Puštanje na slobodu zatvorenih ljudi, stavljanje u zatvor korumpiranog sloja takozvanje elite. I kao i u drugom delu u kojem je ‘zlikovac’ Joker stavio na test pomenute dajući mogućnost zatvorenicima da raznesu slobodne i dajući mogućnost slobodnim da raznesu zatvorenike jeste zapravo jedan socijalni eksperiment. I ko je zapravo tu slobodan i ko je zapravo tu pokvarenjak i zlikovac ?
Ništa nije kao što izgleda. Čemu maska ako si junak ? Čemu strah ako si u pravu ? Zašto piti celu flašu vode ako nam je dovoljna jedna čaša ? Zašto kuća sa više desetina soba i kupatila ako koristimo samo jednu sobu ? Zašto…zašto je ono što krasi ovaj film i ono što nam generalno fali kao pojedincima i kao društvu.