Foto: Google

Tehnološki div FaceBook je na meti vlasti zbog zloupotrebe privatnih podataka od 2 milijarde svojih korisnika. Kompanija Cambrige Analytics (britanska kompanija) je priklupljala informacije za akademske svrhe ali nedavno je priznala da su ti podatci korišteni u komercijalne svrhe i da su informacije od 87 miliona korisnika FaceBooka preuzete bez njihovog pristanka i korištene u političkim kampanjama. Treba napomenuti da je ova firma dobila ugovor sa Trumpovom predizbornom kampanjom i Amerikanci vjeruju da su ovi podatci imali utjecaj na izbore za predsjednika Amerike 2016. godine.

Ostali korisnici su bili izloženi preko FB i treće stranke koje su kupovale od FB informacije o korisnicima. Primejra radi vaše messanger poruke nisu bile privatne jer poslije razgovora te kompanije su znale šta da vam ponude na prodaju jer su znali teme vaših razgovora.

Foto: Google

Vlasnik FB Mark Zuckerberg već par dan odgovara na pitanja američkih senatora pokušavajući da opravda prekršaje koje je napravila njegova kompanija i o svom zakašnjelom odgovoru na ruske političke manipulacije. Kongresne rasprave otkrile su moć Facebooka kojeg mnogi od nas nisu bili ni svijesni. Zuckerberg je bio izrešetan pitanjima senatora koji su bez milosti postavljalli pitanja a već unaprijed znali da im on ne može da da konkretne odgovore. Jedan od senatora ga upitao da mu kaže ime hotela gdje ostaje ili da mu pokaže poruke od prijatelja s kojima se on dopisuje. Zuckerberg je odgovorio da mu je neprijatno da odgovori na ta pitanja na što mu je senator rekao da je to problem zbog kojeg se svi korisnici FB žale tj. njihovi privatni podatci su u središtu modela Facebooka i drugih tehnoloških platformi poput Twittera i Googla jer omogućavaju bolje usmjeravanje reklamnih sadržaja kao npr. trgovačkih ili političkih a da ih niko nije pitao za to.

Interesantno je da se sad traže opravdanja i postavljaju pitanja kako i zašto jer ovaj problem odavno postoji ali isto tako intersanto je da mi kao korisnici FaceBooka i ostalih platformi nismo spremni da odustanemo od korištenja istih. Samim tim činom mi opravdavamo sve ilegalne poteze Marka Zuckeberga i ostalih njemu sličnih. Za one koji se brinu za svoju privatnost na FB ili drugim društvenim mrežama savjetujemo da u međuvremenu, ako se kompanije ne promijenu da izbrišete svoje račune.

Foto: Goolge

 

Author: Lena Demirovic