Foto: NPR

Oni su modni dizajneri, aktivisti zajednice, roditelji, srednjoškolici koji se suočavaju sa nasilnicima, preobraćenici (oni koji su prešli na islam) i podkasteri koji sami sebi stvaraju prostor za život.

Prema istraživačkom centru Pev, najnovija generacija američkih muslimana je mozaik, jedna od najaktivnijih i etnički različitih vjerskih grupa u zemlji. U vrijeme kada se sve religije bore da angažuju mlade, u SAD-u islam je u porastu.

Mnogi američki muslimani su se našli na obrambenom mjestu nakon napada 9/11/2001. godine, ali ova generacija kaže da je umorna od očekivanja da će se izviniti. Umjesto toga, mladi muslimani su odlučni da preuzmu kontrolu nad svojim pričama, i kreiraju svježe puteve za oko 3,45 miliona muslimana u Americi.

Umjesto da se brane, oni se sami definiraju. U napetoj političkoj klimi, oni se manje brinu o objašnjavanju islama drugim ljudima a više o doprinosu američkoj tapiseriji kroz svoje jedinstvene perspektive.

“Na pomolu je tj. već postoji prepoznatljiv američki islam”, kaže Jihad Turk.

Turk je čelnik kalifornijske Bayan Claremont, jedine islamske diplomske škole u zemlji. Svojim učenicima kaže: “znak nas koji smo stigli u Ameriku nije samo da smo potrošači kulture, već da smo proizvođači kulture, da doprinosimo umjetnosti i estetici onoga što znači biti američki .”

Autor: Leila Fadel

Prevod: NPO

(Tokom protekle godine dopisnica NPR-a Leila Fadel putovala je širom SAD-a – od Chicaga do Los Angelesa pa od sjeverne Kalifornije do južnog Teksasa – kako bi upoznala američke mlade muslimane koji se izražavaju na nove načine.)

 

 

Author: Lena Demirovic