Foto: Jack Jackson FB

Iako milioni Amerikanaca smatraju nošenje vatrenog oružja ustavnim pravom koje je jednako važno kao i sloboda govora, mlađe generacije Amerikanca danas su u Vašingtonu održali jedan od najvećih protesta protiv oružja i mnogi ovaj protest upoređuju sa onim iz 60-tih godina protiv rata u Vijetnamu.

Foto: Laura Clery FB

Ljuti zbog čestih pucnjava u školama i prošlomjesečnog masakra u Parklandu na Floridi mlade generacije uz podršku roditelja, profesora, političara i slavnih organizovali su ovaj protest “Hod za naše živote” koji se sprovodio i u drugim gradovima diljem Amerike.

Među okupljenima u Vašingtonu bila je unuka Martina Luthera Kinga devetogodišnja Yolanda Renee King. Njen snažan poziv protiv vatrenog oružja oduševio je mnoge. Inspirisana idejom svoga djeda Kinga ona je rekla: “U snu koji ja sanjam, previše je previše. U ovom svijetu ne bi trebalo biti oružja. Prenesite poruku, čujete li? Diljem čitave zemlje. Bit ćemo velik naraštaj”.

Vatreno oružje je odgovorno za smrt više od 30.000 osoba na godinu u SAD-u. Nezadovoljstvo omladine je prouzrokovalo ignorsanje od strane političara i državnih vlasti koji ne žele da se sukobe sa Nacionalnom službom za vatreno oružje (NRA), moćnog lobija za vatreno oružje.

Author: Lena Demirovic