Bilo nam je teško izabrati deset najboljih knjiga ali po našem izboru preporučujemo vam 10 vrhunskih djela koji su na listi najčitanijih klasika. To su knjige koje ujedinjuju literarnu vrijednost i genijalne tehnike pripovijedanja te one koje će jednog dana da postanu klasici mlađim generacijama.

foto: Google

1. Zločin i kazna (Fjodor Mihajlovič Dostojevski) Najpoznatiji i najčitaniji roman F. M. Dostojevskog s kojim je stekao slavu. Dostojevski u romanu Zločin i kazna dijeli temu grijeha i iskupljenja kao i u svojim drugim romanima. U ovom romanu Dostojevski priča o siromašnom studentu Raskoljnjikovu koji ubija staricu, lihvaricu Aljonu Ivanovnu i njezinu sestru Lizavetu kako bi postigao viši cilj i oslobodio ljude od nje i njezinog iskorištavanja tuđe nesreće.

 

 

 

2. Životinjska farma (George Orwell) Knjiga napisana 1944. godine, i viđena kao i kritika tadašnjeg vođe Sovjetskog Saveza i njegovog izvrtanja ciljeva Oktobarske revolucije. Izdana je 1945. godine, ali je tek u pedesetima postala popularna, a danas je obavezni dio srednjoškolske lektire diljem svijeta. Orwell kritikuje mnoge pojave u društvu, poput pohlepe i želje za moći, koje utjelovljuju svinje, ali i apsolutne poslušnosti i manjka kritičkog mišljenja, koje najbolje utjelovljuju ovce. Životinje kao likovi uglavnom predstavljaju tipove ljudi. One karakteristike koje dajemo nekim životinjama jednake su karakteristikama tih tipova. Ozbiljnost teme prenesena je dozom humora, pa se u djelu jasno očituje satira. Orwell je na jednostavan način iznio kritiku svijetu i ljudima, koja i danas odzvanja u ušima društva – i kao njegova slika i kao opomena.

3. Ana Karenjina (Lav Nikolajevič Tolstoj) Radnja romana L. N. Tolstoja smještena je u sedamdesete godine 19. vijeka u Rusiji. Ovo je roman sa savremenom tematikom u kojoj je središnja tema preljuba glavnog lika Ane, a zbog čega biva odbačena od strane društva da bi na kraju doživjela tragičan kraj. Paralelno s pričom o destruktivnoj ljubavi Ane i Vronskoga, odvija se još jedna ljubavna priča između Levina i Kiti, izgrađena na nesebičnoj ljubavi. Roman krize jer se u njemu govori o licemjerju i osudi društva koje sankcionira svaki oblik preljube ili pokušaja povrede braka, sve dok bračna zajednica postoji pa makar samo još na papiru, iako je bračni par već neko vrijeme udaljen jedan od drugog.

4. Odiseja (Homer) “Odiseja” je, uz “Ilijadu” jedno od najvažnijih djela antičke književnosti. Danas se smatra klasikom nemjerljive kulturne i umjetničke vrijednosti. Homer je utjecao na mnoge autore svog vremena, ali i na pisce kroz cijelu književnost do današnjih dana, a njegova djela su neponovljiva književna ostvarenja kojima do danas nema premca. Iako je upitno da li je Homer uopste postojao i da li je odiseju napisao samo jedan pisac, pretpostavlja se da je Homer “Odiseju” napisao u kasnijim godinama života. Radnja cijele “Odiseje” odvija se kroz 41 dan, ne računajući Odisejevo pripovijedanje o događajima iz svoje prošlosti. Započinje odmah nakon završetka Trojanskog rata i to u samom središtu radnje prizivanjem muzeja te se iznose ključni podaci o likovima i vremenu radnje. Pripovjedač je sam autor, osim nekoliko pjevanja, u kojima Odisej sam iznosi činjenice o svojim putovanjima i doživljajima. Isto tako, radnja djela smještena je u vrijeme u kojem je uobičajeno da bogovi šetaju među ljudima te s njima komuniciraju. Tako božica Atena ima važnu ulogu u djelu jer se pojavljuje u interakciji s raznim likovima, posebno s Telemahom i Odisejem. Često prerušena, daje im savjete te im pomaže u ostvarivanju cilja. Odisej je običan čovjek, iako izgledom i snagom nalikuje božanstvu. Ipak, iako posjeduje brojne vrline, poput odvažnosti, mudrosti i visoke inteligencije, kao i svaki obični čovjek, često podlegne iskušenju i odabere krivi put.

5. Kome zvono zvoni (Ernest Hemingway) Istorijsko-ljubavni roman kojeg je Hemingway napisao na Kubi 1939. godine, a objavio godinu dana kasnije. Jedan je od njegovih najpopularnijih romana, a napisao ga je nakon što se vratio iz rata. Ernest Hemingway (Amerikanac) je za vrijeme Španjolskog građanskog rata radio kao vojni dopisnik. Stoga je roman njegovo autentično iskustvo i doživljaj Španjolskog građanskog rata. Kroz roman se isprepliću teme smrti, rata i ljubavi koji su međusobno povezane. Svi likovi su na neki način bilo povezani s ratom. Na kraju, kroz cijeli roman ispričana je i ljubavna priča između glavnog lika Roberta i Marije. Iako su se silno trudili održati ljubav, oni su na kraju nesretno razdvojeni.

6. Ubistvo u Orient ekspresu (Agatha Christie) Najprodavaniji roman na svijetu ikada napisan i objavljen. Nesumnjivo jedan od najboljih detektivskih romana Agate Kristi i najčuveniji slučaj detektiva Herkula Poaroa. Nešto poslije ponoći sniježni smetovi zaustavili su Orijent ekspres. Ovaj raskošni voz iznenađujuće je pun za to doba godine, ali jutro dočekuje s jednim putnikom manje. Američki magnat leži mrtav u svom kupeu, proboden dvanaest puta, a vrata su zaključana iznutra. Ubica je zarobljen u vozu s ostalim putnicima i detektiv Herkul Poaro mora da ga otkrije prije nego što se desi novo ubistvo. Zašto Poaroao smišlja dva riješenja ovog ubistva, zašto prelazi preko zločina i daje krivcu/ima šansu da sam/i izabere/u ishod istog ostaje na vama da sami zaključite.

7. Kraljica (Alex Haley) Aleks Hejli se ponovo bavi temom ropstva (autor je i romana “Korijeni: Saga američke porodice”) ovaj put pomjerajući fokus na očevu stranu svoje porodice (podvig koji je bio veoma težak mnogim afričkim Amerikancima). Istraživanje porodične istorije i prenošenje priča koje pronađemo može biti složen zadatak, koji je i zastrašujući i nagrađivan. Prekrasan a ujedno irtirajući i očaravajući roman u kojem je glavni lik baka autora (očeva majka) Aleksa Hejlija. Mlada žena koja je označena, definisana, podvrgnuta ropstvu i predrasudama u južnoj Americi, “Kraljica” je ponosna kćerka rođena od majke ropkinje (crnkinje) i vlasnika robova (bjelca) koja ponekad ponizuje čistokrvne robove jer je sebe zbog miksa smatrala vrijednijom. Hejli je preminuo prije nego je završio ovu knjigu pa ju je njegov saradnik završio.

8. Crni Obelisk (Erich Maria Remarque) Od autora remek-djela “Na Zapadu ništa novo”, Crni Obelisk je klasičan roman uznemiravajućih posljedica Prvog svijetskog rata u Njemačkoj a isto tako i istorija jedne zakašnjele mladosti. Ludvig će pokušati da zaradi novac na tuđoj smrti, jer poslije rata ono što kao posljedica ostaje jesu mrtvi, a na njima se može profitirati. Period inflacije i problemi u porodici navešće Ludviga da pronađe spas u prelijepoj i mladoj Izabeli. Upravo je to ono što mu je potrebno, spas i način da se preživi u svijetu koji tek treba da se oporavi od rata. No Ludvig ne zna da ga čeka još jedan veliki rat i stoga mora odabrati život i truditi se da ga živi, izbjegavajući da mu nađe smisao i cilj.

9. Veliki Gatsbi (Frensis Skot Ficdžerald) Veliki Getsbi je remek-djelo književnosti.Ovaj roman je oda našim mislima da sve može da iščezne u svjetlima velegrada. Od početka romana upitno je zašto je Gatsbi bio “istaknut” a ne “velik”? Da li po tome što je od svog doma napravio pozornicu za čitav New York a od svog života i samog sebe misteriju za tu istu pozornicu? Da li zbog tog što ostaje vjeran neuzvraćenoj ljubavi do kraja života i koji zbog usamljenosti i sivila jednog velegrada prezire sve? Ono što je sigurno u ovom romanu je da čitalac neče ostati ravnodušan i da će biti očaran i zgrožen sa raznovrsnosti života.

 

10. O miševima i ljudima (Džon Stajnbek) Stajnbekov kratki roman uzdiže živote siromašnih i obespravljenih na jedan viši, simboličan nivo. Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu. Džordž je mali, vispren i tamnoput; Leni, krupan čovek koji posjeduje um malog djeteta. Držeći se jedan uz drugog kako bi pobijedili usamljenost i otuđenost, oni čine jednu neobičnu porodicu. Kad pronađu posao na ranču u dolini Salinas, ostvarenje njihovih snova čini se da je nadohvat ruke. Ali čak ni Džordž ne može sačuvati Lenija od provokacija koketne žene niti predvidjeti kobne posljedice Lenijevog nepokolebljivog pokoravanja stvarima kojima ga je Džordž učio.

 

BONUS:
Špijunka (Paul Koeljo) Pariz, zatvor Sen-Lazar, 1917. godina. Njen najveći zločin bio je to što je bila emancipovana i nezavisna žena u svijetu u kojem vladaju muškarci. Optužena za špijunažu, mada se sve što je uspjela da sazna svodilo na tračeve po salonima i kuloarima visokog društva. Žena koja čeka pogubljenje i koja ima samo jednu želju: da njena kćerka, koju nikada neće vidjeti odraslu, sazna istinu i ne poveruje nikom drugom do svojoj majci. Tad odlučuje da napiše priču o svom pustolovanom i kontroverznom životu. Ona je Mata Hari, “femme fatale” (fatalna žena): skandalozna igračica, neodoljiva zavodnica najbogatijih i najmoćnijih ljudi onoga doba, spremna da postane njihova pratilja, ljubavnica i pouzdan konfident, ali isto tako svjesna da baš zbog toga izaziva ljubomoru i zavist mnogih žena i supruga u pariskim aristokratskim krugovima. Mata Hari ima prošlost punu mračnih tajni i sadašnjost ispunjenu opasnostima: suočena sa društvenim predrasudama, posvećujući svoj život slobodi, zbog čega plaća veliku cjenu.

Derviš i smrt (Meša Selimović) Priča o pokušajima derviša Ahmeda Nurudina, šejha mevlevijskog reda, za vrijeme Otomanske vlasti u Bosni, da spasi brata koji je nepravedno zatvoren. Šejh odlazi kadinici, kadiji, muselimu i muftiji, ali svaki se put suočava ili sa potpunom ravnodušnošću prema sudbini svog brata ili sa prijetnjom da će nastradati nastavi li sa istragom. Na kraju saznaje da mu je brat ubijen. Vjera u otomansku vlast, koja je u Ahmedu postupno slabila tijekom susreta s lokalnim glavešinama, potpuno je razorena i on priprema pobunu. Kadiju ubijaju, muselim bježi, a Ahmed postaje novi kadija. No, pod utjecajem ukorijenjenih pravila i postupaka onih koji su na vlasti (koristeći se špijunima i doušnicima), i on polako postaje isti kao i njegov prethodnik. Neprilagodljivi i dogmatični derviš nije u stanju zadržati vlast i na kraju romana čeka da ga odvedu u zatvor gdje će biti zadavljen kao i njegov brat.

Author: Lena Demirovic