Film koji ćete mrzeti ili voleti. Između ostalog kao i režisera Darena Aranofskog i same glumce Havijera Bardema i Ed Harisa. Potmogonuti dveju divama kakve su mlada zvezda Dženifer Lorens i iskusna Mišel Fajfer.

Ako uzmemo u obzir da je režiser i scenarista u ovom slučaju Daren Aranofski koji je ateista i činjenicu da pomenuta dvojica glumaca gotovo i da nemaju ‘normalnu’ ulogu, tj.ulogu za široke narodne mase onda se može reći da je ovaj film za one koji poznaju to odličan, u suprotnom baš i nije.

Film je jednostavno biblijska priča smeštena pod jednim krovom. Šta je Bardem sa svim osobinama ako nije sam uslovno rečeno ‘Bog’. Ima svoju knjigu tj.pisac je, sve prašta, sve razume, ima beskrajno strpljenje, ima neograničene vidike, ima sve i ne žuri nigde.

Ed Haris se iznenada pojavljuje pred vratima Bardema, sa pričom misleći da je hotel. Prespava i onda mu sutra dolazi žena, nakon toga dva sina a ona i još šira rodbina. Sve to Bardem  mirno prihvata ali žena baš i ne. Gledaoc shvata da je to Biblijska priča onoga trenutka kada se Bardem obrati Harisu i Fajferovom da se ne približavaju sobi u kojoj je dati kristal njima puno važan. I kao u Bibliji, ne samo da se približe zabranjenom voću u ovom slučaju kristalu nego ka čak i slome. Na šta Bardem jednostavno mirno zakuca daskama prilaz istoj. Šta je to ako nije proteravanje iz raja Adame i Eve. Nakon te scene film se odvija u smeru sve do one kada se dva brata Biblijski nazvana Kain i Avelj ne pobiju i desi se prvo bratoubistvo.  Bes u gledaocu počinje da raste, već je uveliko na strani žene koja je trudna i treba joj mir. Bardema to ne dotiče, sede mu po kući na svakom mestu, lome sve što stignu, uzimaju svašta, ali njemu čak sve to pričinjava sve veće zadovoljstvo.

Dobija dete i onda ga verna publika, stado želi dodirnuti, zagrliti. Iznosi ga na balkonu i ubrzo u masi nestaje. Ubijaju ga. Šta je to ako nije scena samoga Isusa ?

I na samom kraju gledaoc očekuje da je sve to ustvario bio samo jedan veliki zli san i nesnosna noćna mora. Ali gle čuda, krug se nastavlja. Neki novi život se rađa i idemo u krug.