foto: Google

Početkom decembra obilježeno je 25.godina od kada je poslana prva SMS poruka. Poruka je poslata 3.decembra 1992. godine putem GSM mreže telekom operatora Vodafone u Velikoj Britaniji. Poslao ju je inženjer Neil Papworth s kompjutera, a primaoc je bio Richard Jarvis iz Vodafonea. On je na mobitelu modela Orbitel 901 primio poruku koja je glasila “Merry Christmas” tj. Sretan Božić.

Švedska i Norveška su 1993. godine bile prve zemlje koje su koristile SMS servis a 1994.godine Nokia 2010 je u potpunosto bila prilagođena za tipkanje SMS poruka. Samim tim SMS poruke su doprinijele stvaranju globalnog društva kakvog danas poznajemo.

Ovim je započela je revolucija u komunikaciji čovječanstva, tj. u mobilnoj komunikaciji koja je trenutni trend gdje većina korisnika radije tipka i dopisuje se s prijateljima i familijom nego da pozove na telefon i razgovara. Iz ovog možemo zaključiti da svaka nova tehnologija donosi sa sobom svoje prednosti i mane. ”Jedan od problema vezanih za komunikacije mobilnim porukama jest gubitak konteksta za razliku od komunikacije u četiri oka. Gubi se govor tijela, gube se emocije, i zato je ovaj način komunikacije pravi izazov za nas”, smatra stručnjak za društvene medije Toby Beresford.

No danas je nezamislivo da se nema mobilni telefon jer preko njega se plaćaju računi, naručuju termini kod doktora ili frizera pa čak i postoji mogućnost da izaberete kojoj političkoj stranci pripadate jer dovoljno je samo pritisnuti broj ili slovo da bi ste uronili u virtualni svijet kojeg možete da prilagodite sami sebi.

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR