Konačno je stigao redizajnirani iphone. Mnogobrojne nadogradnje čine ovaj telefon nevjerovatno impresivnim tako da se može reći da iPhone X smjelo vodi Apple u ispravnom smjeru ka budućnosti.

Procjena iPhone X-a

Iphone X telefon koji košta više od 1000 eura je jedan od najskupljih serijski proizvedenih telefona na tržištu. Ovaj pametni telefon krasi OLED ekran koji je dostojan iPhonove reputacije. Ekran se prostire od ivice do ivice uređaja, sa blagim usjekom na gornjem dijelu ekrana gdje su postavljeni brojni senzori i kamere.

Na prednjoj strani se nalaze:infracrvena kamera, klasično blic svjetlo, senzor blizine, senzor ambijetalnog svjetla, zvučnik, mikrofon, 7 megapikselna kamera i Dot projektor. Super AMOLED ekran od 5.8 inča je urađen u novoj Super Retina Display tehnologiji, povećavajući gustinu piksela na 458ppi a rezoluciju na 2436×1125 piksela. Kvalitet prikaza je garantovan korištenjem True Tone, Dolby Vision i HDR10 tehnologijama. Novi ekran pokriva skoro 90% prednje strane uređaja dok su prethodni Plus modeli imali samo 68%.

Na ovom novom Iphonu izbačeni su Home tester i Touch ID. Home tester je zamenjen gestom povlačenja prsta sa donje ivice telefona nagore, dok je Touch ID zamenjen sa novom Face ID tehnologijom koja dozvoljava otključavanje telefona jednostavnim pogledom i koji bi trebao da bude puno bezbjedniji od Touch ID provjere. Ovo je moguće jer telefon ima infracrveno svjetlo, dot projektor i naprednu kameru kako bi pravilno mapirao i prepoznao vaše lice u svim svjetlosnim situacijama pa čak i kada promjenite boju kosu ili stavite naočale.

Detekcija lica je vrlo precizna, tako da može detektovati ne samo da li ste vi ispred telefona nego i samu mimiku lica. Da bi ovu mogućnost iskoristili kreativno, napravljen je novi set animoji emotikona koji u realnom vremenu simuliraju pokrete vašeg lica kroz animirane karaktere, dozvoljavajući da udahnete život animoji karakteru i to pošaljete kao poruku sagovorniku.

Na modelu iPhone X Apple je dodao i novi Portrait Mode koji prepoznaje trodimenzionalne konture vašeg lica i dozvoljava da zasjenčite vaše lice vrlo profesionalno kao da ste pod reflektorima profesionalnog foto studija. Ova funkcija će definitivno biti nešto što će ljudi koji često fotografišu selfije zaista znati da cijene, jer je zapravo svjetlo koje pada na lice najteže kalibrisati, a sada to možete raditi i poslije fotografisanja.

Kamera kod iPhone X modela ima hardversku optičku stabilizaciju na obadvije zadnje kamere, dok sa prednje strane je nova TrueDepth kamera. Da bi aktivirali iPhone X dovoljno je da dodirnete ekran, potom da biste ga otključali dovoljno je da pogledate u ekran a da bi otišli na Home screen treba da pređete prstom sa donje strane ekrana nadole. FaceID će raditi sa drugim aplikacijama, kao i sa ApplePay sistemom. Da biste platili nešto dovoljno je da pritisnete power tester dva puta, pogledate u telefon i prinesete telefon uređaju za naplatu.

Pogledajte video o unutrašnjosti iPhone X-a:

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR