foto: Google

Danas je u Berlinu održan jedan od najiščekivanijih maratona ove godine. Četrdesetčetvrti po redu BMW Berlinski Maraton je jedna od najboljih staza s idealnom klimom za trčanje maratona a finiš liniju istrčalo je rekordnih 39,101 takmičara. Vidjeli smo dvostruku pobjedu takmičara iz Kenije. U muškoj konkurenciji najbolji je bio Eliud Kipchoge, a u konkurenciji maratonki Gladys Cherono.

foto: Google

Eliud Kipchoge je pobijedio, dok su njegovi glavni rivali Wilson Kipsang i prošlogodišnji pobjednik Kenenisa Bekele odustali oko 30-tog kilometra. Kipchoge je vodio borbu s Guyeom Adolom, koji je trčao svoj prvi maraton i sve do posljednja dva kilometra bio je rame uz rame s jednim od najboljih maratonaca svih vremena. Pokušao je Adolom da sustigne Kipchogea tri kilometra prije kraja, na što iskusni Kenijac nije previše reagovao nego se samo nasmijao. S vremenom od 02:03:32 Kipchogeu je osvojio osmi trijumf od ukupnih devet na kojima se takmičio. Izgubio je samo u Italiji na Monza Formula 1 terenu kad je istrčao maraton za 2 sata i 25 sekundi u sklopu Nike-ovog projekta Breaking 2 no rezultat mu nije priznat, ali pobjeda u Berlinu mu je osiguralo pobjedu i titulu najboljeg maratonca na svijetu.

Kod maratonki do 35. kilometra četiri takmičarke su bile izjednačene, ali nakon nekog vremena Gladys Cherono je pojačala ritam i trijumfovala s vremenom od 02:20:23. Drugo i treće mesto pripalo je Etiopljanki Ruti Age sa 02:20:41 i Kenijki Valary Ayabei s 02:20:53, koje su ostvarile najbolje vrijeme u svojim karijerama.

foto: Google

Rezultate možete pogledati na http://results.scc-events.com/2017/?pid=leaderboard

 

Author:

OSTAVITI ODGOVOR