Ono što su Christopher i Johnatan Nolan to su Ethan i Joel Coel. Braća koja po mnogima nemaju promašen film. Kada se spomene Betman pomisli se na prve  kada se pomene No Country for old man pomisli se na druge. Ni od jednih ni od drugih se ne može očekivati da snime nešto uobičajno. Dok jedni spajaju misteriju, duboku psihologiju i istinski filozofiju drugi spajaju  ono što najbolje umeju a to su drama, nasilje i uvrnuti humor.

No country for old man (Nema zemlje za starce ) je film pomenute braće Coel iz 2007. Odrađen po romanu Kormana McCartya, dobitnika Pulcerove nagrade koji im je lično asistirao pri pisanju scenarija. Glumačku ekipu sačinjavaju Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald. Film je pun neočekivanih obrta zbog kojih prestaje dah nalik na filmove Alfreda Hičkoka. Muzička pozadina je u ovom klasiku minimizirana a i onde gde je ima u većini su to samo budistička zvona.

Film prati tri lika čiji se putevi ukrštaju a onda biva igra mačke i miša. A ono što je Javier Bardem kao kompletni sadistički psihopata sa svojom paš  frizurom u filmu odradio jeste verovatno najbolji negativac od kako je Anthony Hopkinsa i njegovog  Hanibara. Bacanjem novčića odlučuje ostaje li u životu ili ne onaj sa kojim se susretne.

Oni koji su pogledali ovaj film govore da je to ,,Vestern koji nije vestern, krimi triler koji nije krimi triler, komedija koja nije komedija’’ to je zapravo film koji je žanr za sebe.

Film je nominovan za 8 Oskara a osvojio je 4. Nominovan za 4 Zlatna globusa a osvojio 2.

IMDb ocena 8.1

OSTAVITI ODGOVOR