foto: Google

Šest osoba je poginulo, najmanje 20 je povrijeđeno i ubijena su 3 napadača u Londonu u Velikoj Britaniji. U prvom napadu napadači su se zaletili kombijem u pješake na londonskom mostu u centru Londona, javljaju engleski mediji. Drugi napad se desio kada su napadači počeli da ubadaju ljude noževima na obližnjoj pijaci Borou. Policija je naknadno potvrdila da se doista radilo o terorističkim napadima.

Premijerka Tereza Mej potvrdila je kako se napad “tretira kao potencijalni teroristički čin” i da se suosjeća s “onima koji su uhvaćeni u ovim grozanim događajima”. Njezin ured je izjavio da će se u nedjelju održati sastanak vladinog odbora za hitne slučajeve (COBRA).

Ovo je treći teroristički napad u Velikoj Britaniji od kraja marta. U sličnom napadu 22. marta, kada je napadač preobraćenik na Islam Halid Masud autom naletio na pješake na mostu Westminster pored Parlamenta poginulo je šest osoba i povrijeđeno najmanje 50 osoba. U bombaškom napadu u Mančesteru 22. maja poginulo je 22 osobe i povrijeđeno još 116 osoba kada je bombaš Salman Abedi detonirao bombu na koncertu Ariane Grande (Američke pop pjevačice).

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR