foto: Google
Žena u crvenom. Žena u belom. Žena kao poverenica. Žena kao izdajnica. Fatalne ljubavnice. Brižljive majke. Bez nje se ne može sa njom samo nevolje. Zbog nje se robija, zbog nje se sveti. Ona navodi na greh ona navodi na uspeh. Spušta na dno ili diže u visine. Ali ono glavno je to da je u globalu ipak predsavljena slabom, tj. onom koju emocije ponesu i upravljaju na sve to. To vam je žena Holivuda, po meni ništa drugačije nije ni u realnom svetu. Gledajući filmove koji su rađeni o svim velikim mafijašima možemo videti da su gotovo uvek žene predstavljene kao krivac za krah i pad. Holivudska psihologija često zna da naglasi ono što je gotovo nevidiljivo ili neosetljivo ali ipak bude krucijalno. Retko su glavna uloga ali su često glavni motiv. Od Kuma, Lica sa ožiljkom, Kasina pa do Petparačkih priča i Natural born killers i Betmen trilogije i drugih mogu se požaliti na to da su možda nekad predstavljene kako ne treba ili onim što nisu ali nikako se ne mogu požaliti time da su nezastupljene. Žene su te koje jednostavno čine da jedan film bude manje ili više popularan.
 
Dok kada je reč o romantičnim filmovima tu su i te kako predstavljene sve njene nežnosti, brige, želje, čežnje, razumevanja.
 
U najboljih deset glumica svih vremena filmski kritičari odvajaju:
 
Audrey Hepburn, britansku glumicu koja je dobila gotovo sve nagrade i počastvovanja u svetu glume. A glumela je tek u nekoliko klasika.
 
Elizabet Taylor sa besprekornom glumom, stavom, energijom i elegancijom pre svega, dva oskara ostala je upečatljiva.
 
Meryl Streep jedna od najvećih živih legendi Holivuda. Širok spektar uloga i 3 oskara pored 17 nominacija jedna je od najvećih i najbogatijih žena Holivuda.
 
Ava Gardner, kako su kazali je izvajana glumica sa nedostižnim stilom. Iako nikada nije osvojila oskara bila je ikona kako pop tako i film kulture.
Bette Davis sa karijerom dužom od 50 godina bila je od prvih dama Holivuda.
 
Katarin Hepburn sa karijerom od sedam decenija, preko 50 filmova, dvanaest nominacija i 4 osvojena oskara dostigla je sam vrh kotiranja u svetu Holivuda.
 
Charlize Teron njena neverovatna transformacija i ženstvenost i pojava na filmu znak je pune blagajne.
 
Angelina Jolie slavna glumica, režiserka i humanitarka.Na filmskom platnu kao i u životu prošla je brojne faze, od problematične mlade devojke, preko seksi simbola, do majke koja je posvećena svojoj porodici.
Anne Hatawey čija karijera zadnjih desetak godina ide vrtoglavom brzinom ka vrhu sa ulogama u klasicima i naučnoj fantastici pokazala se kao jako upečatljivo lice Holivuda.
 
  Skarlet Johanson karijeru je započela kada je imala samo  deset godina i od tada do danas niže samo uspehe.