Foto: Meca Cazin

Kaže se da komedija spašava živote jer upravo kroz nju čovjek shvati da nije jedini koji ima mane, pa baš iz ovog možemo zaključiti da komedija dođe kao terapija za slušaoce i gledaoce. Imali smo priliku da popričamo sa YouTube komičarem Mecom Cazin, mladićem iz Cazina, B&H koji ovih dana sa svojim klipovima ruši rekorde po socijalnim mrežama. Kako kaže inspiracija dolazi iz svakodnevnice koju on pretvori u smiješne klipove.

NPO: Dosta njih ulazi u svijet komedije zato što vole da snimaju ali i da nastupaju na sceni. Ponekad i oni veoma poznati zaposle pisce da im pomognu u pisanju rutine/režima jer uzimajući tuđe smatra se veoma neprofesionalno. Da li vi pišite vaše rutine/režime ili pak imate nekog ko vam pri tom pomaže?

Meca: Uglavnom radim sve sam, ali, iako se to smatra neprofesionalno, uzmem i poneke ideje sa interneta, odnosno, snalazim se svakako. Po mom mišljenju bitno je nasmijati raju. Nije mi bitno jesam li ja tu ideju smislio ili je našao negdje. Ako znam da će nešto nasmijati raju koja me prati onda to snimim. Naravno, bez vrijeđanja drugih, psovanja, bezobraznih scena i slično, jer znam da me dosta djece prati.

NPO: Da li i vi kao i sve vaše kolege snimate o vašem životnom iskustvu i stvarima koje vas zanimaju, tj odakle vama dolazi inspiracija za materijal?

Meca: Dosta video klipova je snimljeno po onome što smo uglavnom svi doživjeli u djetinjstvu ili što doživljavamo i danas. Dosta gledaoca mojih klipova se pronađe u tom videu pa im bude još interesantije. Uglavnom su to porodični klipovi, pa školski, ljubavni i slično.

NPO: Šta se dešava kada vam klipovi nisu smiješni? Mislim svako ima setove koji ne idu dobro. Da li ste ikad pomislili “izgubio sam ih” ili kao i svaki profesionalac podesite materijal i pokušate da angažujete publiku direktno?

Meca: Prati me publika raznih uzrasta, od najmanjih do najstarijih, tako da se ne može svima ugoditi. Neki klipovi smiješni su mlađima a nisu starijima ili obrnuto. Ali, ako nekog ne nasmije neki video klip, može se vratiti drugi dan na moj profil i pogledati ima li šta zanimljivo za njega.

NPO: Bundžije su rijetki pratioci komedije ali ipak se nađe poneki koji ometa vaš rad i piše uvredljive komentare na vašim video klipovima. Recite nam kako se nosite sa njima? Da li im odgovarate na kulturan način ili odbrusite na isti način, ili možda ne odgovarate takvima.

Meca: Pa dosta je komentara, pa pročitam samo po neke. Nađe se loših komentara, ali, pošto je 90% pozitivnih komentara onda je to dokaz da se ne treba obazirati na te ljude kojima se ne sviđa moj rad. Snimam za one kojima se sviđa.

NPO: Recite nam nešto smiješno. Da li vas živcira kad vam predlože da kažete nešto smiješno a tek su vas upoznali? Mislim u neku ruku to vam je isto kao i kad prvi put upoznate nekog doktora pa mu pokažete svrabež i pitate ga da li mu izgleda OK. Znači da li radije predlažete da pogledaju vaš klip ili vam je OK da na prvom susretu s nekim počnete recitovati svoj rad iz konteksta.

Meca: Pa ne volim odmah javno izvoditi cirkus ili raditi nešto smiješno. To obično radim samo sa prijateljima koje dugo poznajem. Sa neznancima se samo uslikam, ako to traže, to je dovoljno za početak.

NPO: Za kraj recite nam da li nastupate samo po vašem gradu, YouTube ili gdje god vas pozovu? Da li imate namjeru da navratite u Srbiju ili Novi Pazar i napravite lom na vaš način?

Meca: Pa uglavnom ne nastupam javno. Sve se svodi na snimanje video klipova u kući koje kasnije objavim na društvene mreže. Jednostavnije mi je da snimam sam, pred publikom je drugačije. Ako sam pozvan u neki grad, rado se odazovem, ali moj “nastup” uglavnom je prikazan preko projektora na kojem se puštaju moji klipovi. Nadam se posjeti Novom Pazaru i volio bih otići tamo. Dosta mi je daleko što je velik trošak za mene, ali biće prilike da se i tamo ode.

Author: Lena Demirovic