foto: Google

 

Mediteranska ishrana povezana je s nižim rizikom od pojave poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece, utvrdili su španjolski znanstvenici. Istraživanje, koje je obuhvatilo 120 djece od kojih je 60 patilo od ADHD poremećaja, prvo je koje se bavilo vezom mediteranske ishrane i ADHD-a kod djece i tinejdžera i pokazuje da bi neke nezdrave prehrambene navike mogle igrati ulogu u razvoj toga poremećaja. Autori istraživanja ističu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između nekvalitetne ishrane i ADHD-a.

Jedno od najčešćih mentalnih poremećaja kod djece ADHD pogađa oko 3,4 % djece i adolescenata u svijetu. Glavni simptomi su hiperaktivnost, impulsivno ponašanje i manjkanje koncentracije a liječi se kombinacijom psihoterapije i lijekova. Mehanizam koji povezuje nekvalitetnu ishranu i ADHD nije poznat. Neka ranija istraživanja povezivala su ishranu s industrijski obrađenim namirnicama i onu siromašnu povrćem i voćem s ADHD-om.

Poznato je da neuravnotežena ishrana može dovesti do manjka željeza, cinka, magnezija, omega 3 masnih kiselina koje pomažu kognitivnom i tjelesnom rastu i čini se da igra važnu ulogu u razvoju ADHD-a. Rezultati istraživanja sugeriraju da bi se trebala osmisliti specifična prehrana za oboljele od ADHD-a koja bi mogla poboljšati kvalitetu života pacijenata i obitelji, kažu znanstvenici.

Mediteranska ishrana bogata voćem, povrćem i zdravim masnoćama daje potrebne hranjive tvari u idealnim omjerima. Većina znanstvenih istraživanja vezana su uz prevenciju i smanjenje rizika od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, Alzheimerove bolest, alergijske bolesti i zdravo mršavljenje a i kod pojave poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece.

Osnovne karakteristike mediteranske dijete su: maslinovo ulje, mliječni proizvodi (umjereno), jaja (maksimalno četiri puta nedeljno), riba (barem tri puta nedeljno) i meso živine su glavni izvor bjelančevina životinjskog porijekla, a crveno meso se konzumira rijetko. Sezonsko voće i povrće u velikim količinama. Od povrća su najzastupljenije tikvice, blitva, paradajz, luk, a od voća narandža, dinja, lubenica, grožđe, limun, nar, breskve, kajsije, trešnje.

foto: Google

Author: Lena Demirovic