foto: Google

Gledajući kako se medijska koplja lome nad ovim gradom, neka namerno a neka iz neznanja, osetih moralnu obavezu da kažem nešto, da se pre svega obratim svojim sugrađanima.

-Ljudi moji, kad vas sledeći put budu pitali za ćevape i mantije u Novom Pazaru, vi njih pitajte za Karađorđevu kobasicu.

Već godinama o Novom Pazaru ista priča: Mantija, ćevap, džins.

Pišem ovaj tekst, u farmericama, dok se u rerni peku mantije…na sličan način sam i knjigu napisala.

Promovišući svoj rad van Novog Pazara, često nailazim na isto pitanje:-Jesi li ti jedini pisac u Novom Pazaru? To je sigurno pitanje kojim dočekuju i druge umetnike.

Ne znam tačan podatak, ali u ovom trenutku u Novom Pazaru lično poznajem bar dvadeset živih pisaca, koji iza sebe imaju objavljenu knjigu, da ne spominjem broj umetnika koji se bave nekom drugom umetnošću. Pa što ne bismo Novi Pazar nazvali gradom umetnosti?
U mnogim edukativnim emisijama i anketama o ovom gradu, susrećemo se sa istim pitanjima i zaključcima, da ovaj grad osim mantija i ćevapa nema ništa drugo u svojoj ponudi.

E pa, nije tako. Novi Pazar je pre svega grad bogate kulturne baštine, zato ću autorima raznih emisija i tekstova o Novom Pazaru postaviti par pitanja:

-Jeste li čuli za Mirzu Župljanina, svetski priznatog slikara, za Enesa Halilovića, poznatog književnika, za doktora Jasmina Nurkovića, za atletičarku Amelu Terezić i još mnoge, ništa manje bitne pazarce i pazarke, uspešne građane ove države, pre svega.

-Jeste li čuli za humanost u ovom gradu, koja je mnogo dominantnija od famoznih mantija i ćevapa, naprimer?

-Jeste li posetili Kulturni centar, videli ponudu kulturnih događaja i broj posetilaca na tim događajima?

-Jeste li videli Bedem?

-Jeste li prošli kroz Prvomajsku ulicu? Ako ste prolazili, čudno je kako niste obratili pažnju na Altun-alem džamiju, džamiju sa zlatnim alemom-dragim kamenom.

-Jeste li se možda, dok ste prolazili kroz grad ćevapa i mantija setili da u tom gradu možete videti jedan od najpoznatijih manastira u evropi, manastir Sopoćani?

-Jeste li čuli za srednjovekovnu srpsku državu, Stari Ras? Da ste znali, mogli ste sebi prijuštiti to zadovoljstvo da sasvim besplatno pogledate ostatke tog značajnog kulturno istorijskog spomenika.

Što ne bismo ovaj grad nazvali Grad kulture?

-Jeste li možda zapazili Džamiju i Crkvu u istoj ulici?

-Da li vam je ćeremida na koji trenutak privukla pažnju, jer objektiv očigledno nije?

-Da li ste primetili univerzitete i druge edukativne ustanove?

-Da li ste primetili mladost, pa što ne bismo ovaj grad nazvali Gradom mladosti?

Mogla bih nabrajati do sutra, ali ohladiće se mantije. Vreme je da postavim to ključno pitanje:

-JESTE LI VI UOPŠTE BILI U NOVI PAZAR?

Drugi put kad budete govorili o lepotama ovog grada, govorite onako kako ovaj grad zaslužuje.

Autor: Selvija Ferizović

OSTAVITI ODGOVOR