Young people watch movies in cinema

U eri u kojoj se brzo živi ekspanzija filmova i serija kao i svega ostalog vezanog za umetnost uopšte sve je veća i sve pristupačnija. Prepreke za film ne postoje, gledaju se na televiziji, na tabletu i mobilnim telefonima. Na odmoru, u prevoznom sredstvu, na poslu i u školi. Pitanja koja često dobijam, a verovatno i oni koji sebe svrstavaju u filmofile ili kojeg drugi takvim smatraju jesu sledeća:

  • Kako postigneš da odgledaš toliko filmova ?
  • Koje filmove da gledam ?
  • Kakvo je tvoje mišljenje (o tom i tom) filmu ?
  • Postoji li redosled gledanja filmova ?

Da se vratimo ili da počnemo od konstatacije da ne postoji loš film, loša knjiga nego postoji “loš“ posmatrac ili čitalac. Loš posmatrač, u smislu loš ili trenutno nesposoban u pronalaženju kvaliteta u datom delu bilo da se radi o fimu ili knjizi. Predznanje je majka znanja. Da bi se gledao neki film nekada nije dovoljno samo gledanje, jer ma kako bilo neki filmovi  često iziskuju  čitanje o istom pre samog ili posle samog gledanja. Film je sadržina sastavljenja od scenarija, režije, glume, kamere i na kraju specijalnih ili efekata uopšte. I ako tražimo da nam se u jednom filmu poklope sve navedene stvari onda nećemo naći nijedan film koji poseduje sve navedeno.

Na pitanje kako uspem da odgledam toliko filmova, odgovor je jednostavan, ne odustajem od gledanja filma pa makar to bilo u mahovima, koliko mi vreme dozvoljava. Primera radi ne prođe mi ni jedan dan a da od nekog filma ne pogledam makar 10 do 15 minuta što je za film u trajanju od 90 minuta potrebno nedelju dana da se odgleda u celosti. A onda svakako kada skupim vremena opet ga odledam u celostu uz ono krajnje prepuštanje i uživanje. Dakle, nema gubljenja kontinuiteta, nema opterećenja, nema napuštanja date ljubavi spram sedme umetnosti. Isto tako je i sa knjigama.

Koje filmove gledam ? Čovek je šarenoliko biće, glava, trup, udovi, srce, duša i mozak. Čovek ima dovoljno fioka za sve. Niko zasigurno neće tvrditi da ga je puko praćenje određenog žanra učinilo boljim čovekom, širokogrudnijim, boljim posmatračem, ne. Koliko je najozbiljnijih stvari rečeno kroz žanr humora, koliko je samo revolucionarnih misli, ideja, kreacija prezentovano kroz žanr naučne fantastike sa razlozima koji se daju naslutiti. Lično, nemam omiljeni žanr, nemam omiljeni film, nemam omiljenog glumca, za mene je sve to bilo i ostaće skup tj. množina što savetujem i vama.

Kakvo je moje mišljenje (tom i tom) filmu. Film je tu da bi ga svako shvatio na svoj način, shodno staležu, shodno situaciji u kojoj jeste, okolnostima koje ga okružuju. Dakle, pravljen je za subjektivnost. A svakako najviše cenim one filmovi koji nisu za jedno gledanje i koji nisu za jedno vreme. Svakako da ću za svaki film imati i pohvalu i pokudu. Ako ne valja scenario valja kamera, ako ne valja kamera efekti su neverovatni i tako. Nalik na čoveka kojeg ne smemo otpisati ili kazati da je loš na osnovu sata na ruci koji je jeftin, koji ne valja.

Redosled ? Pa dat je svakom na volju. To je zapravo samo odraz koliko čovek zapravo želi da upozna sav taj Holivudski svet. Nadam se da u tome svako ima svoj šablog gledanja, čak i oni koji tek onako gledaju nasumice i to je neki šablon. Kada sam počinjao da gledam filmove u startu mi je bilo olakšano. Kako ? Pa imao sam ljude koji već jako dobro poznaju tu tematiku i onda uz par sugestija upustio sam se u more zvano sedma umetnost. Počeo sam od Marlona Branda, gledajući tako sve njegove kultne filmove, zatim su paralelno došli Deniro i Al Paćino, zatim Entoni Hopkins, i onda su se ređali Džek Niklson, Džoni Dep, Bred Pit i ostali. A kada sam pogledao to onda sam se vratio pa je došao period praćenja režisera, neke u celosti neke ipak samo one odabrane i one najpreporučenije. Leone, Hičkok, Kupola, Kjubrik, Skorcese, Nolan, Tarantino. No kako nema kraja počeo sam sa žanrovima,  kucanje na pretraživačima top 10 misterija, top 10 horora, top 10 trilera, top 10 akcija i širenje kruga dalje.

Dakle pravo vreme za film je uvek, pravi film je svaki, pravi redosled, e tu ipak zbog kratkoće vremena najbolje gledati po preporuci osobe koje zna vaša interesovanja.