foto: Google

Oštra kanadska zima je decenijama, može se reći i vijekovima, bila obilježje teritorije, zaštitni znak države i naroda. Kanađani su oduvijek bili ponosni na svoju sposobnost da zimi odoljevaju i dobro je podnose, a ostatak svijeta ih doživljava kao izdržljive, fizički spremne osobe koji u porodici i kolektivu od najmlađih dana žive i rade u skladu sa moćnom i često surovom prirodom.

Sirova zima nije spriječila ovaj narod da se opremi toplom odećom i obućom od najsavremenijih materijala i tako izume najtopliju markiranu jaknu na svijetu, poznata kao Kanadska Guska (Canadian Goose). Ova jakna ima reputaciju da je najtoplija jakna koju možete kupiti ali isto tako i jedna od najskupljih. Amblem, crveno, bijeli i plavi je uočit i prepoznatljiv ako ste imalo upoznati sa ovom markom jakne. Ako pitate vlasnike ovih jakni zašto ih posjeduju, odgovoriti ce vam jednostavno zato što je to najtoplija jakna koju možete da kupite. Cijena ovih jakni se kreće od $600- $1,000.

 

Ova jakna sa kapuljačom je postala standar za naučnike na Antarktičkoj stanici McMurdo. Pomogla je Idiatorskom trkaču Lens Meki i prvom kanadjaninu Lori Skreslet koji se popeo na Everest planinu da se ne smrznu. Jakna “Kanadska Guska” se kroji i šije u Kanadi od samog početka, još davne 1957. godine a dizajner Sema Tik, ima jasne tehničke dokaze da bi podržala standard najtoplije jakne. Ima četiri fabrike u Kanadi i trenutno zapošljava preko 1,000 radnika.

Na pitanje, kako je ova jakna uspela da postigne toliku popularnosti pa da je ima i na modnim ulicama Nju Jorka, veoma je jednostavan odgovor a to je, zbog Holivudskog žiga. Nezvanično je jakna za filmske ekipe koje rade u hladnijim uslovima, npr. “Game of Thrones”, “The Danish Girl”. Iako kompanija kaže da ne sponzoriše ulagače, u zadnje vrijeme dijele ih besplatno na festivalima koje sponzorišu kao što su Sundance ili Međunarodni filmski festival u Torontu.

foto: Google

 

Author: Lena Demirovic