foto: Google

Malo bendova u istoriji muzike je uspelo da odradi ono što je pošlo za rukom australijskim hard rock gigantima AC/DC, a još manje albuma na svetu je ostvarilo veći uspeh od njihovog Back In Black. Nakon tragične smrti njihovog originalnog pevača Bon Scotta, sa kojim su se proslavili, u trenutku kada su ih svi otpisali kao relikviju prošlosti, AC/DC izvodi ono što se činilo nemogućim. Regrutuju novog pevača, harizmatičnog Briana Johnsona, odlaze na Bahame, i u par meseci snimaju novi album, prema kojem će se meriti svi rock albumi koji su došli posle njega – kolosalni Back In Black.

Prodat u zapanjujućih 50 miliona primeraka, ući će u istoriju kao drugi najprodavaniji album svih vremena, poslaće bend u neslućene muzičke visine i zacementirati njihovu sliku kao ikona rock n’ rolla. Na albumu se nalazi 10 pesama, ali ne bilo kojih. Sve do jedne su apsolutni hitovi, napisane u klasičnom AC/DC stilu ogromnih riffova, prostih tekstova i masivnih refrena. U ovom slučaju se vidi zašto je često jednostavnost ključ uspeha.

Povratak otpisanih
foto : Google

Album otvara proganjajuća Hells Bells, posvećena njihovom preminulom pevaču. Pesma počinje udarcima crkvenog zvona, koje vas priprema za jedan od najvećih riffova koji je ljudska ruka ikada napisala. Pesma je maestralna, izvođenje vrhunsko, i zadržaće vam se u glavi dugo posle slušanja. Sledi brža numera, Shoot To Thrill, predvođena odličnim glasovnim performansom novog pevača i savršenim solažama Angusa Younga, još jedan provereni klasik u impresivnoj kolekciji pesama benda. Album nastavlja žestokim tempom u prilično direktnoj What Do You Do For Money Honey?,  klasičnom rokeru Given the Dog a Bone i promiskuitetnoj Let Me Put My Love Into You, koja sadrži odličnu igru reči u svom tekstu.

Slede dva ogromna hita, fantastična Back In Black i megapopularna You Shook Me All Night Long, koja je možda najblaža i najnežnija pesma na celom albumu. Bend je stvarno imao ogromnu inspiraciju prilikom pisanja ovog albuma, jer jednostavno, nijedna pesma ovde ne razočarava. Braća Angus i Malcolm Young su dobili džekpot odabirom novog pevača, i to im se isplatilo u ogromnoj meri. Poslednje dve pesme na albumu su malo slabijeg kvaliteta u odnosu na ostale, ali to ne predstavlja nikakav problem.

Jedan od najvećih albuma svih vremena, bilo kojeg žanra, definitivno. Poslušajte ga, ako imate primerak, uramite ga (samo zlatni ram dolazi u obzir, ovaj album ne zaslužuje ništa manje). Ovo je nešto najbliže nuklearnoj bombi što je Australija ikada imala. Vrhunsko dostignuće rock n’ rolla !!!