foto: Google

Travnik je grad u srednjoj Bosni i Hercegovini koji je udaljen 90 km sjeverozapadno od Sarajeva. Bio je prijestolnica bosanskih kraljeva u srednjem vijeku, a kasnije i osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i velik dio njegovog kulturnog nasljeđa datira iz tog perioda.

No Travnik nije samo poznat po svojim historijskim važnostima i spomenicima. Ovih dana humanitarna organizacija Merhamet iz Travnika pokrenula je projekat “Čistoća i zdravlje-Javno kupatilo” koji nudi besplatne usluge socijalno ugroženim građanima. Projekat nudi usluge kupanja, pranja i sušenja garderobe, ljekarske i zubarske preglede, šišanje, uručivanje novog veša, ginekološko savjetovanje za žene i dnevni boravak.

U ostvarivanju ovog projekta humanitarno društvo Merhamet je podržala općina Travnik, JU Dom zdravlja Travnik i lokalni centar za socijalni rad. Osim lokalnih organa vlasti, projekat su podržali i stanovnici grada Travnika kao i privatni poduzetnici.

Merhamet grada Travnika obilježava 104 godine rada u februaru i predstavlja stabilnu humanitarnu organizaciju čije javne kuhinje dnevno podijele 10.000 obroka za socijalno ugrožene građane BiH. Kako pripremanjem obroka isto tako ova organizacija pruža i besplatne zdravstvene usluge najugroženijim stanovnicima, brine se o starim i iznemoglim osobama i pomaže povratnike i šehidske porodice obezbjeđivajući im stipendije za školovanje djece.

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR