foto: Google

Tim eminentnih stručnjaka predao je zahtev Bordu Eurotransplanta za članstvo u toj organizaciji i aplikacija je prihvaćena. Ukoliko bi odluka bila pozitivna, ugovor o članstvu potpisuje se prvo probno na godinu dana, a u međuvremenu Srbija bi morala da ispuni određene zahteve. Članstvo u Eurotransplantu povećava mogućnost da pacijent pre dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.

To bi za pacijente u Srbiji kojima je potrebna hitna transplantacija organa, značilo da u roku od minimum dva, tri dana dobiju neophodan organ. Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija, za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja. U okviru zemalja koje čine Eutrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.

Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, za punopravno članstvo potrebno je deset donora na milion stanovnika. Hrvatska u ovom trenutku ima 40 donora na miliona stanovnika. Donorsku karticu trenutno u Srbiji ima oko 150.000 ljudi. U Srbiji, u ovom trenutku, oko 1.000 ljudi čeka poziv za transplantaciju organa.

Author: Lena Demirovic