foto: Google

Zbog velikog broja respiratornih infekcija koje se javljaju u posljednje vrijeme i virusa gripa koji kruži regionom, gotovo je izvjesno da nećemo moći da izbjegnemo epidemiju, čiji je vrhunac u Novom Pazaru bio krajem Decembra 2016.godine. Najveći broj zaraženih od gripa svake godine se javlja u isto vrijeme, krajem januara i traje do polovine februara, ali kod nas se pojavio ranije. Virus mutira, utiče na imunitet kod velikog broja pacijenata i nekoliko nedelja od pojave epidemija kulminira. Podsjećamo vas da su u Novom Pazaru raspusti bili produženi zbog gripa.

Šta je to grip i kako protiv njega?

Grip je zarazna bolest primarno respiratornog sistema uzrokovana virusom koji se prenosi kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Simptomi gripa su povišena temperatura, drhtavica, osjećaj iscrpljenosti i gubitak apetita, bolovi u mišićima, začepljen nos, grvobolja i kašalj. Jedna oboljela osoba od gripa može da zarazi čak dvanaestero ljudi. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, i da bi se osoba oporavila od gripa, mora da se miruje kako bi se organizam oporavio.

Većina osoba oporavi se od gripa u roku od sedam dana, no kod starijih osoba i onih s astmom, srčanim i plućnim bolestima mogu se javiti komplikacije u obliku bronhitisa ili upale pluća. Grip ne zahtijeva odlazak doktoru, ali ukoliko visoka temperatura traje vise od četiri, pet dana potrebno ga je posjetiti. Posjeta doktoru u tom je slučaju obavezna kako ne bi došlo do komplikacija, odnosno još ozbiljnijeg razvoja bolesti što u slučaju gripa može biti upala pluća. Da bi se grip spriječio najvažnije je imati jak imunološki sistem, a starijim osobama kao i osobama sa hroničnim bolestima, preporučuje se i vakcinisanje.

Da bi grip lakše preboljeli, trebate da pijete mnogo tekućine i mirujete, snizite temperaturu hladjenjem i lijekovima kao što su paracetamol i ibuprofen (pri čemu se treba strogo pridržavati uputa o količinama koje se mogu uzimati). Za upalu grla preporučuje se propolisni sprej i pastila, a kod začepljenog nosa preporučuje se često ispiranje nosa kako bi olakšali disanje. Kod ishrane izbjegavajte upotrebu mliječnih proizvoda jer oni povećavaju stvaranje sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj. Još jednom savjetuje se da se izbjegava bilo kakva teža fizička aktivnost te da se što više miruje.

U slučaju izbjegavanja gripa preporučujemo da izbjegavate zatvorene prostore u kojima boravi veći broj ljudi jer je onda mogućnost širenja zaraze veća. Da često perete ruke sapunom i vodom te da rukama ne dodirujte lice. Zdrava ishrana ojačana vitaminima, uzimanja dodataka kako bi se ojačao imuni sistem, te svjež zrak se svakako preporučuju.

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR