foto: NoviPazarOnline

Izviđaštvo kao pokret u Novom Pazaru ima izuzetno veliku tradiciju. 60-tih godina prošlog veka novopazarske ekipe su u dva navrata bile prvaci ondašnje Jugoslavije. Odlični rezultati postizani su sedamdesetih i osamdesetih godina. Sa početkom raspada bivše Jugoslavije i izviđaštvo u Novom Pazaru je lagano gubilo na intenzitetu da bi početkom devedesetih godina definitivno prestalo sa radom. Treba napomenuti da je u tom periodu u Novom Pazaru postojalo 12 aktivnih odreda u svakoj osnovnoj i srednjoj školi po jedan.

foto: NoviPazarOnline

Ove godine izviđači slave 60 godina od osnivanja Saveza izviđača Novi Pazar. Povodom obeležavanja ovog dugog perioda postojanja ove organizacije, u foajeu kulturnog centra bila je upriličena izložba slika od dana osnivanja saveza pa sve do danas.

foto: NoviPazarOnline

Na izložbu su pozvani i bratski odredi sa strane kao što je odred izviđača “Ibar” iz Rožaja. Ovoj prelepoj manifestaciji prisustvovalo je preko 200 posetilaca koji su uživali slušajući o podvizima izviđača i gledajući njihove slike.

foto: NoviPazarOnline

Ovo veče je bilo posebno zbog starih iziđača koji su osnovali ovaj savez. Oni su se prisećali tih davnih trenutaka i sa setom u oku pričali o njima gledajući izložene fotografije. 

Pored starih izviđača, na izložbi su prisustvovali i mladi izviđači koji su budućnost ovog saveza i nada da će izviđaštvo u Novom Pazaru opet zaživeti i sijati punim sjajem kao nekada.

foto: NoviPazarOnline

Na kraju su podeljene diplome i priznanja ljudima koji su uvek bili tu za izviđače da im nesebično pomognu ali i odredima izviđača kao priznanje za trud i rad. Nisu bili zaboravljeni ni stari izviđači kojima su takođe darovana priznanja u vidu zahvalnica.

foto: NoviPazarOnline
foto: NoviPazarOnline
foto: NoviPazarOnline
foto: NoviPazarOnline

Author: Lena Demirovic