DjO-Google images

Reč je o projektu prečišćavanja vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije. Za ovaj svoj pronalazak on je ove godine već osvojio zlatnu medalju na 29. Svetskom prvenstvu mladih naučnika u Rumuniji. A ovaj put nagradila ga je i Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine. Ovim projektom Đorđe se bavi od drugog razreda srednje škole sa svojim mentorima kojima je posebno zahvalan.

“Cilj ovog istraživanja je efikasnija i praktičnija metoda prečišćavanja od dosadašnjih”, kazao je Đorđe. Međutim, nakon ove nagrade on ne očekuje veliku promenu.               “Ovo pre svega smatram ličnim uspehom i uspehom moje porodice i mentora, ali ne očekujem da će mi doneti nešto konkretno”, rekao nam je mladi naučnik.

Ali Đorđe naglašava da mu je uvek drago kada mediji pišu o ovakvim temama.            “Voleo bih da o ovome čuju deca koja bi želela da se bave naukom i da znaju da su drugi naučnici i profesori uvek spremni da im pomognu. Mislim da bi mnogo pomoglo kada bi pristup nauci bio bolji i kada bi se organizacije kao što su Regionalni centar za talente i Petnica više pominjale u medijima”, kaže Đorđe.

Ovaj srednjoškolac iza sebe već ima pozamašnu karijeru u nauci na kojoj bi mu svako pozavideo. Samo tokom trećeg razreda srednje škole osvojio je dve prve nagrade na državnim takmičenjima kao i svoje prvo zlato iz oblasti životne sredine na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika.

U skorijoj budućnosti Đorđe planira da nastavi da se bavi ovim i drugim projektima prečišćavanja vode jer je ekologija polje nauke koje ga najviše zanima.
Trenutno je učenik Treće beogradske gimnazije, a osnovne studije želi da nastavi u Srbiji, dok master i doktorske planira da pohađa negde u inostranstvu.

“Posle doktorskih studija voleo bih da se vratim u Srbiju i da ovde nastavim da se bavim naukom. Kad budem dosta stariji želeo bih da ja budem taj koji će pomagati mladim naučnicima u Srbiji”, rekao je on.

Author: Lena Demirovic