Crvena jabuka-google images

Sarajevski bend Crvena jabuka još je na samom početku karijere bio pogođen velikom tragedijom. Dvojica članova ovog benda su poginula u prometnoj nesreći i današnji frontmen Dražen Žerić Žera je nakon trideset godina progovorio o tom događaju.

Grupu su osnovali Dražen Ričl (vokal) i Zlatko Arslanagić (gitarist) 1985. godine, a osim njih priključili su im se Žera (klavijature), Aljoša Buha (basist) i Darko Jelčić (bubnjar). Kako piše Kurir, naredne godine u septembru Riči, Buha i Arslanagić doživjeli su prometnu nesreću kod Jablanice na putu na koncert u Mostaru kojim su trebali početi turneju. Buha je poginuo na licu mjesta, a Ričl je preminuo nekoliko dana kasnije u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

“Istina je da su ljudi sletjeli i da ih je kamion spasio da ne odu u Neretvu. Sudbina je sve to bila. Publika nije znala zašto je koncert otkazan, ali pročulo se pa su svi komplet krenuli prema bolnici u Mostaru,” rekao je Žera za Kurir i dodao:

“Nas su kao klince poslali snimiti pjesme. Ja sam otpjevao dvije u spomen njima dvojici. Poslije toga nije bio plan svirati dalje, ali bilo je toliko pjesama i publika je tražila da nastavimo. Mi smo se skupili, dogovorili što ćemo dalje i 1987. izašao je album ‘Sanjati’ i jednostavno do danas trajemo.”

 

Author: Lena Demirovic