Hor “Stambol” je nastao kao društvo muzičko talentovanih djevojaka proizašlih iz mekteba novopazarskih džamija i koje se bave izvođenjem ilahija i kasida, duhovnih pjesama a i povremeno izvode i sevdalinke, bošnjačke narodne pjesme sa dugom i bogatom tradicijom. Kao što njihov repertoar i govori, glavni zadatak i cilj im je, prije svega, očuvanje vjerske i kulturne tradicije, budeći kod slušaoca ljubav i osjećaj prema vjeri, kulturi i običajima bošnjačkoga naroda. Ilahije i kaside izvode na bosanskom, engleskom, arapskom i turskom jeziku. U toku rada hor je izdao nekoliko svojih ilahija, koje je prezentovao u Sandžaku, Srbiji ali i šire. Glavni koordinator hora jeste gospodin, Dževad ef. Zejnelović koji kaže:

” S obzirom da je Srbija, samim tim Sandžak, izašao iz jednog teškog perioda, perioda komunizma, Bošnjaci, kao narod, su se susreli sa jednim velikim problemom. Danas, u jednom modernijem vremenu ljudi, kao i tada, osjećaju potrebu za duhovnim i nacionalnim buđenjem, a to se postiže učenjem ilahija i kasida, kao i sevdalinki u nekim situacijama. Zbog toga osjećamo neophodnost ulaganja u ovaj projekat, da bi na jedan lijep način, kulturno bogatiji, budili osjećaj prema vjeri i naciji Bošnjaka, što ovaj hor, već uveliko i radi.”

Hor “Stambol” čine uglavnom članice koje pohađaju osnovnu ili srednju školu različitih profila: medicinska škola, gimnazija, ugostiteljska, tekstilna, medresa i dr. Na ovaj način pokušavaju da budu na raspolaganju svim Bošnjacima, bez obzira na političke ili bilo kakve druge razlike i koji će biti dostupan za razne manifestacije i druženja.

Cilj im je prije svega, prezentovati vjeru, kulturu i tradiciju Bošnjaka na najljepši mogući način.

Hor Stambol
Hor Stambol

*Prenos teksta dozvoljen uz link ka www.novipazaronlline.org

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR