Foto: Google

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. AK Partija trenutno vodi u 40, dok je CHP u vodstvu u 20, a MHP u 11 provincija.

U Turskoj su u nedjelju, 31. marta, održani lokalni izbori, a prema preliminarnim rezultatima u vodstvu je Narodna alijansa koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP) javlja Anadolu Agency (AA).

Birači u Turskoj su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske  birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Prema preliminarnim rezultatima, do sada je prebrojano 99 posto glasačkih listića.

Zanimljivi podatci o Erdoganovoj stranci koja je pobijedila na 58 izbornih mjesta od 81 ukupnih:

– Od svog osnivanja pa do danas AK Partija je 15 puta ušla i pobijedila na izborima. Ovog puta je zajedno sa saveznikom strankom MHP osvojila 52% glasova.

– AK Partija je zajedno sa MHP-om sa kojom je zajedno ušla na izbore osvojila rekordnih 1014 općina, a od ukupnih 81 osvojili su 52 velika grada.

– U Istanbulu se nalazi ukupno 39 općina, AK Partija je ovdje osvojila 24 i njihov saveznik MHP jednu općinu. CHP je u Istanbulu ovog puta izgubio dvije općine.

– U Ankari se nalazi ukupno 25 općina, AK Partija je dobila 19, a njihov saveznik MHP 3.

– Općina Širnak na istoku Turske sa kurdskom populacijom poznat je po tome da je bio tvrđava prokurdske, teroristički nastranjene stranke HDP. Znate šta se desilo na ovim izborima? AK Partija osvojila i ovu općinu i srušila tu tvrđavu.

– AK Partija je na istoku Turske ovog puta dobila ukupno 24 općine i pored Širnaka od HDP su preuzeli i velike gradove Ağri i Bitlis.

OSTAVITI ODGOVOR