Update: 49 ubijenih i preko 50 ranjenih

Danas je u gradu Christchurch na Novom Zelandu osvanula smrtonosna džuma za vjernike koji su se okupili da obave džuma namaz.

Jedna osoba je uhapšena ali policija veruje da postoje i drugi prekršioci koji su učestvovali u fatalnim pucnjavama u dvije džamije i gdje je najmanje devet ljudi smrtonosno stradalo.

Kako se saznaje od izvora, devet osoba je potvrđeno mrtvima nakon pucnjave u Masjid Al Noor na Deans Ave i Linwood Masjid na Linwood Ave a oružana policija je viđena i u srednjoj školi Papanui.

Foto: Google (Al Noor džamija)
Foto: Google

Jedan od svijedoka izjavio je “da je vidio napadača obučenog u crno sa kacigom na glavi i mitraljezom u ruci te kako je ušao u džamiju sa zadnje strane i otvorio paljbu na vjernike.”

Komesar policije Mike Bush izjavio je da se policija odazvala na “veoma ozbiljan i tragičan incident uključujući aktivnog strijelca u centralnom Christchurchu. Jedna osoba je uhapšena, ali policija vjeruje da bi moglo biti i drugih prekršioca. Ovo je incident koji se razvija i radimo na potvrđivanju činjenica ali možemo potvrditi da je bilo nekoliko smrtnih slučajeva.”

Na kraju, komesar je zamolio stanovnike Christchurcha da ostanu u svojim kućama i predložio da bi sve džamije širom zemlje trebale biti zatvorene do daljnjeg.

Foto: Google
Foto: Google
Foto: Google

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.

OSTAVITI ODGOVOR