Foto: RT

Uz samu rijeku Ibar, blizu centra grada a ipak sklonjen od gužve, galame i vreve, smješten je tradicionalni restoran “Kero”. To je ujedno i priča o ritmu rožajske čaršije, životu vlastele i porodičnim vrijednostima, koja se prenosila sa koljena na koljeno, i baš kako joj i priliči, sačuvana je od prolaznosti i zaborava.

Ne impresionira “Kero” samo turiste željne da oplemene svoje postojanje znanjem o nečem novom i drugačijem, ovo šarmantno mjesto omiljeno je i među Rožajcima rođenim i odraslim u rožajskim mahalama i kaldrmama.

Otvoren prije tri decenije, (1989) čiji imidž je od starta bio baziran na tradicionalnim jelima sa roštilja i neodoljivim “Kerovim ćevapima” koji svojom specifičnom aromom donose neizmijenjeni lezet i miris tradicije do današnjih dana.

Rožajski ćevapi, teletina, sudžuke, piletina, domaće kiselo mlijeko, sir, salate, tufahije, hurmašice, baklave…našli su svoje mjesto u jelovniku, koji je dugo i pomno nastajao, a malo iskusnijem oku, pogled na unutrašnjost restorana reći će da ništa ondje nije slučajno.

Vez, bakar, drvo, miris domaćih začina… vrijeme je stalo u restoranu “Kero” na onim lijepim starim danima kojih se svi rado prisjećamo. I to nije sve, zidove restorana krase originalna umjetnička djela, slike ulje na platnu koje stvara akademski slikar Selver Kardović.

Nostalgiji za starim vremenima više nema mjesta, posjetite nas i uvjerite se sami, nalazimo se pored “zelene pijace” preko “krivog mosta”.

DOBRODOŠLI

RT (M.Luboder)

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR