Hatidža Avdović: Heroina sela Ribarići

Majka heroina i sinovi gazije sa Gazivoda

0
47
Foto: Google

Prije par dana navršilo se 39. godina od kako su majka Hatidža i njena dva sina Harun i Abudalah spasili sigurne smrti 18 učenika (12 djevojčica i 6 dječaka) koji su upali u hladnu vodu jezera Gazivode. Prelazeći preko jezera učenici su skraćivali put do osnovne škole u Ribariću. Danas su njeni sinovi poznati kao gazije sa Gazivoda i legenda o njima se prenosi sa koljena na koljeno.

Taj događaj posmatrala je Hatidža Avdović žena velikog srca i odmah je priskočila u pomoć. Probudila je svoja dva sina Abdulaha i Haruna da spašavaju djecu, nije ni mislila na opasnost da i svoju djecu izgubi u toj ledenoj vodi. Kada je njen sin Harun pošao da izvuče i poslednje dijete, počeo je i sam da tone. Tada joj je postalo jasno da je to dvostruka opasnost. Na sreću Abdulah je zaplivao i izvukao i brata Haruna i poslednje dijete koje je ostalo u vodi.

Time nije bilo sve riješeno. Djeca su bila izvučena iz vode na obalu. Temperatura minus dvanaest stepeni. Tada je Hatidža uradila ono što je najpotrebnije bilo. Presvukla je sve učenike u suhu odjeću i čajevima i mlijekom vraćala u život već promrzle dijelove tijela. Tako se priča o ženi velikog srca sluša sa izuzetnom pažnjom.

Kako je uspjelo braći Avdović da za nekoliko minuta spase 18 učenika, verovatno će ostati zagonetka i za najveštije ronioce. Koliko je samo potrebno snage, izdržljivosti i smjelosti da se iz ledene vode jezera izvuku tolika djeca! Koliko je humanosti u srcu nosila majka Hatidža, postaje jasnije kada se zna da je ona pozvala sinove da se bace u mutnu vodu jezera?

Priča o braći Avdović je legenda i nova dimenzija ljudske humanosti, a rijeka Ibar pored koje su Avdovići rođeni i odrasli jeste legenda. Ona je vijekovima ovdašnjim ljudima donosila berićet i neizvjesnost.

Foto: Google

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.

OSTAVITI ODGOVOR