Foto kredit: TO Muzički Signali

Crnogorski tamburaški sastav Muzički Signali započeli su svoju karijeru (2003) a sviraju i pjevaju neke od najljepših muzičkih numera na ovim prostorima. Za svoje vrijeme postojanja ovaj sastav je utjecao kao primjer mnogim muzičarima u regionu a svojim emocijama oni izvlače neke od najljepših melodija i stihova na mnogim nastupima. Svojim radom su zaslužni i za promociju tamburaške muzike u Crnoj Gori, a pogotvo u Bijelom Polju odakle i potiču.

Ciriković Zamir je frontman u ovom unikatnom tamburaškom sastavu koji svira basprim, “Muzički signali“ su baštinici tradicije, učestvuju na mnogim festivalima kako u Crnoj Gori tako i regionu, te je to bio povod za razgovor sa njim.

Kao prvo recite nam kako je došlo do imena vašeg tamburaškog sastava Muzički Signali i naravno ko ga čini?

Osnovni izraz Muzički Signali je nastao od prethodnog Bjelopoljskog sastava Signali koji je osnovan davnih sedamdesetih godina, a čiji su članovi bili Milija Margitić i Saša Fisik. Sastav je postojao do osamdesetih godina. Sredinom marta 2003.godine Zamir Ciriković okuplja ekipu sa tamburaškim naglaskom, sa članovima : Zamir Cirikovic (basprim), Milija Margitić (gitara), Refadil Fulurija (basprim), Đurko Dubljević (berda-bas), Saša Fisik (harmonika), Izet Ciriković (vokalni solista) i kao takvi zbog tamburaškog naglaska koji posjedujemo dajemo sebi naziv Muzički Signali sa uspomenom na nekadašnje Signale i starije članove (Saša i Milija), te nastavljamo da gajimo muziku sa tamburaškim naglaskom. Kuriozitet u ovom trenutnom sastavu je familija Ciriković, otac sa tri sina koji su ujedno i nosioci muzičkog sastava zvuka i stila. Od samog osnivanja 2003.godine pa do danas orkestar je promijenio dosta članova a trenutni članovi sastava su:

Ciriković Zamir – basprim

Idrizović Zlatan – basprim

Sijarić Sead- basprim

Ciriković Izudin –gitara

Ciriković Rejhan – berda-bas

Ciriković Mufid –celovic-celo

Tamburaška muzika je dio muzičke tradicije i nacionalnog kulturnog blaga u mnogim balkanskim zemljama kao što su: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hrcegovina, a ni Crna Gora ne zaostaje iza njih. Vi kao jedan tamburaški sastav zadržali ste zavidan nivo nastupa, pa ste baš zbog toga vidno uspješni i rado pozvani na gostovanja po mnogim gradovima i festivalima. Recite nam šta to jedan uspiješan tamburaški sastav kao što ste vi mora da uradi tokom karijere da bi dosegao uspjeh kakav vi imate?

Manifestacije poput festivala tamburaša u regionu su imali za cilj promovisanje originalnog etno zvuka iz sredine odakle se dolazi i na taj način kroz komunikaciju i saradnju sa ostalim orkestrima iz okruženja smo unapređivali svoja saznanja u oblasti tamburaške muzike i ujedno težili ka svom originalnom muzičkom izrazu odakle potičemo. Sve to smo i krunisali 2005.godine izdavanjem prvog CD sa devet melodija pod nazivom “Dolinom Lima” , nastupajući sa originalnim izrazima i muzikom regije gdje živimo. Osim festivala, medijski smo zastupljeni preko radio-televizije Crne Gore u promovisanju etno muzike. Također, unazad nekoliko godina smo se pozabavili obradama pop-rock melodija u tamburaškom izvođenju od kojih bih izdvojio: Miladina Sobicu, Bijelo Dugme, Dubiozu Kolektiv i mnoge druge izvođače YU pop-rock scene. Time smo se prilagodili svojim repertoarom i približili mlađoj, ali i starijoj publici.

Koje je najveće priznanje do sad u vašoj karijeri kao tamburaški sastav Muzički Signali?

Osim priznanja koja smo dobijali u regionu, revijalnog i takmičarskog karaktera koje smo dobijali na svakom učešću, posebno nam imponuje priznanje sa internacionalnog tamburaškog festivala u Bijelom Polju 2014.godine nagradom Dr. Sabro Šabanović za najuspješniji tamburaški orkestar u Crnoj Gori.

Po vašim nastupima vidi se da imate specijalnu komunikaciju sa vašom publikom. Koja je tajna u toj komunikaciji?

Pažljivim odabirom repertoara, kvalitetnim izvođenjem i scenskim nastupom pokušavamo da kod publike probudimo emocije i time ostavimo utisak po kojem će nas prepoznati i pamtiti.

Nastupate na Bjelopoljskom tamburaškom festivalu već godinama, i ove godine ste nastupali pored 15 ansambala iz šest zemalja. Isto tako prije par sedmica učestvovali ste na 48. Festivalu Ratkovićeve večeri poezije. Kakvi su vaši utisci i da li ima nešto što biste predložili organizatorima da urade za narednu godinu, a da su po vašem to propustili ove godine?

Naši utisci su veoma pozitivni sa mnogo lijepih trenutaka koje ćemo pamtiti sa tih festivala, jer su oni doprinijeli promociji nas kao grupe, ali i tamburaške muzike u cjelini. Dobro je što postoje festivali za promovisanje kulture a poruka bi bila “neka postoje i dalje jer kultura je najbolji ambassador jednog naroda i regije”.

Kakvi su vam planovi za ostatak 2018.godine i naredne 2019, tj. gdje vas možemo očekivati u narednim sedmicama i mjesecima?

Planovi su nam završetak drugog po redu albuma pod nazivom „Sevdah Sjevera Crne Gore“ sa autentičnim obradama iz regije i dvije autorske melodije sa dva video spota.Te dvije autorske melodije su nezavisne od istoimenog albuma. Naša gostovanja će biti isključivo na festivalima u regionu i na lokalnom nivou, a želja bi nam bila da nastupamo i izvan regiona.

Hvala vam na ukazanom povijerenju i nadamo se da ćete ubrzo gostovati i po ostalim zemljama Balkana. Šta biste poručili mlađim generacijama koje su se odlučile nastaviti vašim stopama?

Hvala i vama na poklonjenoj pažnji i izdvojenom vremenu, nadamo se da ćemo se ponovo sresti da razmijenimo utiske. Naravno poruka mlađim generacijam bi bila da nikad ne odustaju i da budu uporni, da uvjek nadograđuju svoje znanje jer sve to samo po sebi stvara sliku jednog muzičkog umjetnika iza kojega stoji mnogo rada i truda.

TO Muzički Signali

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR