Učenik je ušao u teksašku srednju školu u petak i upucao 10 ljudi, uključujući i svoje prijatelje. Škola je smještena oko 48 km jugoistočno od Houstona u gradu Santa Fe a pohađa je 1462 učenika. Ovo je najnoviji slučaj smrtonosnih pucnjava u američkim školama. tj. dvadeset i drugi u 2018. godini.

Takođe i desetero ljudi je ranjeno a napadač je upotrijebio sačmaricu i pištolj koje je uzeo od svoga oca. Začuđujuće je da je napadač imao hrabrosti da ubije 10 osoba i rani isti broj ali se na kraju kukavički predao jer nije imao hrabrosti da sebi oduzme život iako je to planirao.

Prema policijskoj upravi grada Santa Fe nakon napada pronađene su eksplozivne naprave u školi i u neposrednoj blizini iste i radi se na tome da se to ukloni. Uhapšene su još dvije osobe za koje se sumnja da imaju veze sa ovim napadom ili napadačem.

Ovaj napad je najsmrtonosniji u Teksasu do sad tj. u ovoj godini. Zadnji se desio prošle godine kada je čovek sa poluautomatskom puškom napao seosku crkvu ubivši više od dvadeset ljudi.

Pozivi za strožiju kontrolu oružja su prošli sa malo interesa u ovoj američkoj državi koja je poznata po blažim zakonima za nošenje i korištenje oružja za samoodbranu. Tako da stanovnici Teksasa nakon ovog napada traže jače odradbene sisteme u školama protiv oružanih napada a ne zabranu nošenja oružja kao što to rade ostale američke države.

 

 

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.

OSTAVITI ODGOVOR