Foto: Google

Kako saznajemo od američke ambasade u Srbiji od 2001. godine pa sve do danas, američka vlada obezbijedila je skoro milijardu dolara razvojne pomoći Srbiji, i ta sredstva su iskorištena za jačanje vladavine prava, unapređenje ekonomskog razvoja, očuvanje kulturne baštine kao i za popravku infrastrukture.

Da bi prikazali neke primjere ove razvojne pomoći, Amerikanci su napravili interaktivnu mapu. Tačke na mapi prikazuju renovirane škole, bolnice i obdaništa, asfaltirane puteve i ulice, doniranu opremu, obnovljene spomenike kulture i ostale važne institucije.

Da bi ste shvatili veličinu ovih projekata naveli su i primjer. Žute tačke prikazuju renoviranje ili rekonstrukciju 19 prekršajnih sudova u zemlji. Renoviranjem i obezbjeđenjem boljih uslova za sudije i za građane obezbjeđen je bolji pristup pravdi. To je ono što je vidljivo golim okom. Ono što je manje vidljivo, to je pomoć pravosuđu da bolje prati tok predmeta, da uspješnije rješava stare predmete, da se bolje pripremi za pretpristupne pregovore sa EU, da se unaprijedi komunikacija sa građanima, da unaprijedi svoje IT vještine i digitalizaciju raznih procedura. Primjeri su brojni, a mapa predstavlja samo neke od primjera vidljive razvojne pomoći.

Posjetite internet stranicu američke ambasade u Srbiji i pogledajte kako je razvojna pomoć američke vlade doprinijela vašoj opštini i državi Srbiji.

Foto: Google

Author: Lena Demirovic