Jasar Arefat ju je nosio kao zašitni znak Palestine i njenog naroda. Crno-bijela kuffija se često naziva neslužbenom palestinskom zastavom, i nosi duboko značenje za mnoge koji je nose. Postoje brojne priče o porijeklu kuffijnog šablona. Navodi se da predstavlja ribarsku mrežu, saće, spajanje ruku ili tragove prljavštine i znoja koji su obrisali radnikovo čelo. U svijetu je poznata kao tradicionalni arapski šal i simbol palestinske borbe (duguljasti oblici koji predstavljaju maslinov list) protiv okupacije od strane Izraela (žica na šalu). Druge zemlje na Bliskom istoku gde je kuffijah isto popularna, kao što su Jordan ili Sirija, proizvode malo drugačije verzije ovog šala.

Tvornica Al Hirbawi je posljednja preostala institucija na palestinskim područjima koja proizvodi izvornu kuffijah i nalazi se u gradu Hebronu, (poznatom na arapskom jeziku kao Al-Khalil) najvećem gradu na zapadnoj obali Palestine. Da vas podsjetimo, Hebron je centar sukoba između Palestine i Izraela. Ekstremisti Izraelci su se naselili u centru Hebrona, što dovodi do gotovo svakodnevnog nasilja između naseljenika, izraelskih vojnika i palestinskih stanovnika. 

Ovu tvornicu je prije više od 50 godina otvorio Jaser Herbavija, a sada s njom upravljaju njegova tri sina i porodični prijatelj. Sakrivena u mirnoj ulici, u unutrašnjosti tvornice ima petnaest industrijskih tkalačkih stanova (kako radnih tako i ne-radnih) koji popunjavaju polovinu fluorescentno osvijetljenog skladišta. Trenutno tvornica radi sa pola strojeva jer je prodaja u stalnom padu od 1990-ih. Budućnost ove tvornice je svakodnevna borba jer su u kompaticiji sa jeftinijim proizvođačima kuffija širom svijeta. Pošto je tradicionalna palestinska kuffiija crno-bijeli šablon, ono čini preko 70 posto prodaje ove tvornice.

Da bi ste naručili orginalnu verziju palestinske kuffije i podržali rad vrijednih ljudi koji u najtežim uslovima sebi obezbjeđuju bolji život posjetite web stranicu tvornice Al Hirbawi.

Tekstilna fabrika Al Hirbawi

 

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.