Foto: Sal Lavallo

Malo planinsko kraljevstvo Butan je zemlja koja stoji odvojeno od svijeta na više načina. Ne samo što je geografski prilično izolovana visoko u istočnim Himalajima, već je i prva zemlja koja je svoj uspjeh izmjerila sa “Gross National Happiness” (filozofijom po kojoj vlada Butan). Samim tim Butan je učinio fenomenalan posao promovisanja svoje jedinstvene kulture na nacionalnom nivou dok se još uvek trudi za modernost i rast i isto tako pažljivo pomjerajući neizbježni utjecaj svojih većih susjeda Indije i Kine.

Dio tih kontrola je svjesna privlačnost turizmom i dnevna tarifa za posjetioce od 250 dolara koja održava broj i kvalitet putovanja. Jedini način da se izbjegne ova skupa tarifa je da osoba bude pozvana kao gost jednog od manje od milion Butanskih građana koji žive tamo. Na sreću, bio sam pozvan da budem gost svog školskog kolege, sadašnjeg državnog službenika, koji mi je obezbijedio veoma personalnu i intenzivnu posjetu. Vozili smo i pješačili satima kroz planine, posjećivali mjesta vladavine i vjerske objekte, i kušali lokalnu kuhinju dok smo razgovarali o kulturnoj istoriji i aktualnim poslovima Butana.

Iako nikada nisam uspio da isprobam lokalnu luk i strijelu kao što sam se nadao, bio sam prijatno iznenađen dvjema stvarima tokom ove posjete. Prvo, da svaka osoba koju sam pitao da li su zmajevi stvarni rekli bi “da” ili “možda” i drugo, shvatio sam da Butan ima najlepšu kraljevsku porodicu i s ponosom izlažu fotografije mladog kralja, kraljice i maloljetnog im sina po cijelom kraljevstvu. Kakva sjajna zemlja i neponovljivo iskustvo.

Pratite me na instagramu: sallavallo

 

Author: Lena Demirovic

Kroz eksperimente i saradnje, njen cilj je da spoji nespojive. Živi prelazeći geografske i kreativne granice.