foto: Google

Generalna skupština UN-a odlučno je podržala rezoluciju koja je pozvala SAD da povuče priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela. Rezolucija navodi da su sve odluke koje se tiču statusa grada Jerusalema “nevažeće” i moraju biti poništene.

foto: Google

Na zahtjev arapskih i muslimanskih država, održana je vanredna specijalna sjednica gdje su 193 članice UN-a osudili odluku Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela. Neobavezujuću rezoluciju odobrilo je 128 država članica UN-a, a 35 je apstiniralo dok je 9 glasalo protiv. Od zemalja iz regije Srbija, Slovenija, Albanija, Crna Gora i Makedonija su glasale “za” rezoluciju, dok su Hrvatska i BiH apstinirale. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da su članice UN-a današnjim glasanjem pokazale da “dostojanstvo i suverenitet nisu na prodaju”. Sumnja se da su zbog prijetnje Trumpa da će se smanjiti financijska pomoć onima koji podrže rezoluciju znatan broj zemalja suzdržale da podrže istu.

Status Jerusalema je problem Izraelskog sukoba s Palestincima. Izrael je okupirao istočni dio grada za vrijeme rata na Bliskom istoku 1967.godine i cijeli grad smatra svojim glavnim gradom dok Palestinci tvrde da je istočni Jerusalem glavni grad buduće države, a njen konačni status bi trebao da bude razmotren u drugoj fazi mirovnih pregovora.

Ovo glasanje Generalne skupštine dosta je slično onome iz 2012.godine kada je većina zemalja UN-a bila za dodjeljivanje statusa države nečlanice Palestini.

foto: Google

Author: Lena Demirovic