foto: Google

Učenjem stranog jezika u ranom djetinjstvu utiče na bolji razvoj mozga, bolje pamćenje, koncentraciju te veću kreativnost i mentalnu fleksibilnost. Kada se djete izloži stranim jezicima još u ranim godinama ono razvija pozitivan pristup prema učenju a ujedno i utiče na razumijevanje i toleranciju prema drugim kulturama i poboljšavanju razvoja maternjeg jezika.

Idealno vrijeme da se djetetu predstavi strani jezik je oko tri do četiri godine starosti jer do tada temelji maternjeg jezika su uveliko postavljeni. U ovom periodu djeca veoma lako usvajaju izvorni dijalekt koji bi mogao biti koristan ako se odluči da djete nastavi s tim jezikom.  Što treba da se uzme u obzir kod djece koja se izlažu stranim jezicima jeste da najbolji način da se to uradi je opušten pristup kroz igru i neopterećenost rezultatima jer tako će djete da ga prihvatiti prirodno kao i maternji jezik.

Da bi uspjeli u ostvarivanju plana o školi stranih jezika jedna zajednica mora da se potrudi da ima inovativan pedagoški program s dvojezičnim vaspitačima i da je nastava prilagođena dječijoj dobi kao i njihovoj sposobnosti savladavanja raznih grafomotoričkih, matematičkih, sportskih i društvenih vještina. Po idealnom planu nastava bi se trebala provoditi u malim razredima s naglaskom na individualan pristup, a učenicima i roditeljima treba da budu na raspolaganju informativne učionice, bogate biblioteke te razne sportske i kulturne aktivnosti.

Trenutno u Novom Pazaru postoji par organizacija koje nude učenje stranih jezika a to su:

Akademija Oxford koja vam nudi kurseve svih svijetskih jezika, individualnu i poluindividualnu nastavu, grupnu i virtualnu obuku, napredne i osnovne kurseve jezika.

Reintegracija centar za učenje njemačkog jezika je centar za učenje njemačkog jezika i prva je i jedina registrovana škola njemačkog jezika u Sandžaku. Već sedam godina se uspješno bave učenjem njemačkog jezika. Trenutno imaju prestavništva u 8 gradova u regionu i nude kurseve za nivoe od A1 do B2.

Educo edukacioni centar vam nudi grupne i individualne nastave za početnike i sve uzraste za njemacki, engleski, arapski, turski, bosanski i srpski jezik.

 

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR